Hoće li ‘platno’ otkriti tajnu najpoznatije kobasice? Na Adventuri vas čeka priča o ‘Šibenskoj luganigi’

‘Šibenska luganiga’, dokumentarna emisija Hrvatske radiotelevizije o građanima najpoznatijoj kobasici, pretpremijerno će biti prikazana sutra u 19 sati u Perivoju Roberta Visianija u sklopu Adventure, a na javnoj projekciji prisustvovat će scenarist i redatelj emisije Ivo Kuzmanić te urenik Aleksej Pavlovsky.

U dokumentarnoj emisiji o luganigama, posebnim kratkim kobasicama začinjenim orijentalnim mirodijama koje se u Šibeniku tradicionalno proizvode u mesnicama i kupuju u božićno vrijeme,  istražuje šibenska etnologinja Marija Krnčević Rak zajedno s povjesničarem Milivojem Blaževićem i novinarom Stankom Ferićem, mesarima i građanima koji kupuju luganige.

Recept za luganige je tajna, mada su svi sastojci više-manje poznati. Iako je poznaje gotovo čitava Europa, ta šibenska specifična je zbog određenih sastojaka koje nemaju drugi. Koji su to sastojci i kako se radi prava šibenska luganiga, tema je koja je u Šibeniku narasla gotovo do razine mita, a bit će ispričana kroz dokumentarnu emisiju.

Na programu HRT-a ‘Šibenska luganiga’ premijerno će se emitirati u četvrtak s početkom u 11.10 sati na prvom programu, a repriza će uslijediti u subotu na HRT3 u 9.40 sati te na HRT4 u 12.30 sati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.