‘Madness’ i ‘Hunting Family’ obilježit će Svjetski dan plesa u Šibeniku

Svjetski dan plesa bit će obilježen u Šibeniku 29. travnja gostujućom predstavom ‘Hunting Family’ Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu te izvedbom predstave ‘Madness’ Plesnog teatra Sjene.

Projekt ‘Hunting Family’ omogućilo je pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, a realiziran  je u suradnji odsjeka plesa ADU sa Umjetničkim centrom Vitlycke u Švedskoj  i švedskom ambasadom s ciljem obrazovanja mladih  plesača. Predstava će se održati u kongresnoj dvorani srednje tehničke škole u Šibeniku s početkom u 12 sati, a ulaz je slobodan.

U večernjem terminu u šibenskom kazalštu ansambl Sjene izvest će predstavu ‘Madness’ inspiriranu knjigom ‘Na adresi zalutalih duša’ mladog  šibenskog autora studenta psihologije  Dina Seksa. Predstava je premijerno izvedena u travnju prošle godine, reprizirana je u srpnju 2017. Ovo je treće prikazivanje tog koreografskog projekta Zorane Mihelčić u zgradi šibenskog kazališta.

Inače, UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples ITI pokrenuo je  inicijativu  obilježavanja Svjetskog dana plesa,  29. travnja, kao podsjećanje na dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea.

Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etničke prepreke.

Na taj dan širom svijeta,  a od  2006. godine i u Republici Hrvatskoj, održavaju se programi koji slave i promoviraju plesnu umjetnost,  čitaju se međunarodne i nacionalne poruke  istaknutih plesnih umjetnika  neraskidivo  vezanih uz ples.

Kao i svake godine,  organizaciju obilježavanja ovog međunarodnog praznika  u Šibensko-kninskoj županiji preuzeo je Plesni teatar Sjene. Ta udruga u kulturi u  periodu od skoro dvadeset  godina od osnivanja, od organizacije za  plesnu edukaciju djece i mladih,  razvila se u kulturnu udrugu koja se bavi organizacijom i produkcijom  plesno scenskih predstava i plesnih susreta  na državnoj i međunarodnoj razini.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.