Na šibenskoj tržnici pojavili su se prvi svežnjevi šparoga, divlje, samonikle poslastice čije slasne i aromatične izdanke ‘izvuku’ prve proljetne kiše. Mac su građani danas mogli kupiti po cijeni od 30 kuna.
Slična cijena bila je i lani u rujnu kada su šparoge dale drugi rod. Tada su nam prodavači tumačili kako je bilo puno požara i kako je topli rujan pogodovao šparogama koje je, kao i mnoge biljke zadnjih godina, vrijeme prevarilo.
Lani su nam i stručnjaci potvrdili kako tadašnji drugi rod neće ni malo smetati redovitom vegetacijskom ciklusu šparoge te kako će ih ponovno biti od ožujka ove godine.
Ove današnje šparoge nisu ‘prevarene’. One su, kako to u Šibeniku kažemo ‘prvi fruti’ i sigurno je kako će pronaći put do kupaca koji ih sve više i sami beru upoznati sa svim dobrim svojstvima te biljke. Šparoge su proljetna tradicija, a s klimatskim promjenama postaju biljka koja daje dva roda godišnje.
Naslovna fotografija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL