Na sv. Lucu Šibenik je 1943. godine doživio jedno od najtežih razaranja

Šibenik je 13. prosinca 1943. godine doživio veliko stradanje. Tada je do temelja srušena, između ostalih objekata, i Gradska vijećnica.

Na taj događaj podsjetio nas je Ivica Poljičak, novoimenovani državni tajnik u Ministarstvu kulture RH.

– Smatra se, uz srušenu zadarsku krstionicu, da je savezničko zračno bombardiranje šibenske vijećnice bila najveća ratna šteta graditeljskoj baštini na hrvatskoj obali Jadrana. Zgrada vijećnice obnovljena je metodom faksimila, kojom se u konzervatorskoj praksi povijesnoj građevini vraća prvobitni izgled. Presudnu ulogu da se donese odluka o revitalizaciji vijećnice i o izboru metode odigrali su konzervatori. Naime, tada je bilo i razmišljanja da se zgrada vijećnice više ne može obnoviti jer su svi njeni dijelovi jako stradali, podsjeća Poljičak.

vijecnica1

Obnovi zgrade vijećnice pristupilo se 1947. godine, projekt rekonstrukcije izradio je arhitekt Harold Bilinić, a radovi su, zbog teških financijskih prilika, tekli sporo, da bi vijećnica bila otvorena krajem 1960. godine.

– Bilinić za taj posao, osim nekoliko predratnih fotografija i hrpe ruševina, nije imao ništa, a po značaju i rezultatu, faksimilska obnova vijećnice u Šibeniku ide u red najrafiniranijih i najkompleksnijih konzervatorskih zahvata u Hrvatskoj poslije Drugog svjetskog rata, piše na svom Facebooku Ivica Poljičak.

vijecnica2

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.