O važnosti obnove Spomen-parka Šubićevac, u subotu će u Šibeniku govoriti priznati stručnjaci

Inicijativa za obnovu Spomen-parka Šubićevac koju je pokrenuo Muzej pobjede u Šibeniku u subotu organizira javna predavanja vodećih stručnjaka za memorijalnu i modernističku baštinu pod nazivom ‘Geneza prostora-putevi obnove’ s početkom u 10 sati u Muzeju pobjede.

Jutarnji program počinje u 10 sati seminarom ‘Geneza prostora’ u sklopu kojega će Tamara Bjažić Klarin održati predavanje na temu ‘Baština izvan fokusa-Moderna arhitektura grada Šibenika’. Nakon nje Sanja Horvatinčić će govoriti o ‘Znakovitoj praznini- Spomen-park Šubićevac u kontekstu poslijeratne produkcije i suvremene krize memorijalne baštine.

Od 11 sati na rasporedu je projekcija dokumentarnog filma ‘Srdačno vaši-Zdenko Kolacio’ redatelja Ivana Hetricha. Poslije pauze od 12 sati na rasporedu je predavanje Mate Rupića ‘Krajobrazna arhitektura i koncept otvorenog memorijalnog parka’.

Damir Gamulin i Antun Sevšek predstavit će projekt obnove memorijalnog centra ‘Lipa pamti’.

Od 13 do 14 sati predviđen je obilazak Spomen-parka Šubićevac sa Zoranom Restovićom, a od 15 do 18 sati bit će održana interdisciplinarna radionica ‘Putevi obnove’ koja za cilj ima osmišljavanje mogućih scenarija za osmišljavanje prostora i davanje okvirnih smjernica za njegovu obnovu.

Spomen-park Šubićevac je zaštićen kao spomenik kulture 1969. godine i upisan je u registar Kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Inače, organizatori događaja su Muzej pobjede Šibenik, Udruženje hrvatskih arhitekata, Soba DAŠ i Institut za povijest umjetnosti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.