Od prapovijesti do antike: Muzeji iz cijele županije pripremat će jela iz prošlosti, a tiskat će i kuharicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Četiri muzeja u županiji u suradnji s Nacionalnim parkom Krka i Turističko-ugostiteljskom školom Šibenik u sklopu Edukativne muzejske akcije od 6. do 18. svibnja posjetiteljima će pokušati približiti prehranu od prapovijesti, antike, srednjeg vijeka pa sve do 18. stoljeća. Muzej grada Šibenika, Gradski muzej Drniš, Kninski muzej i Muzej betinske drvene brodogradnje tako će na nekoliko lokacija u županiji organizirati edukativne kulinarske radionice.

– Radostan sam jer smo napokon uspjeli ujediniti sve muzejske snage u našoj županiji zajedno s NP Krka. Biserka Šmit će sa svojim đacima u okviru radionica sve naše ideje provesti u stvarnost jer da nije njih to ne bi bilo to – kazao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji za novinare Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.

Od strane Muzeja grada Šibenika bit će organizirane radionice za djecu predškolske i školske dobi koje su počele u utorak, a trajat će do 18. svibnja. Sudjelovati na radionicama moguće je svakim radnim danom od 10 do 13 sati te od 17 do 20 sati.

U Danilu će 8. svibnja u 13 sati biti održana Radionica ‘Kulinarski vremeplov’, a potrebna je i prethodna najava jer je broj mjesta ograničen. Pripremat će sir iz mišine, neolitsku mišancu te svježi sir s voćem.

– Na prošlogodišnjoj EMI sudjelovalo je više od tisuću djece, a ove godine nadam se da ćemo premašiti tu brojku. Mi ćemo pripremati prapovijesnu hranu stoga imamo i najsiromašniji jelovnik od svih muzeja, ali bit će dobra zabava – ispričala je Ivana Vučinović, voditeljica radionica.

Kninjani će pripremati jela karakteristična srednjem vijeku, a to je grofovski gulaš, jetrene knedle, Pastrva na žaru i Zvonimirove kuglice, a njihov meni na repertoaru 10. svibnja.

– Rijeka Krka je poveznica naše županije, kako nizvodno tako i uzvodno. Mi smo pokušali na ovaj način pokazati vrijeme, svako iz svoje domene, a naš Muzej ima zadatak da, uz pomoć TUŠ-a, riješi za srednji vijek. Kroz radionice ćemo pokušati prikazati kako je to izgledalo nekada – kazao je Zvonimir Jelić, ravnatelj kninskog muzeja.

Puževa taja, teleće pečenje, leća na drugi način, njoki ala romana te Globi okruglice jela su koja će biti pripremljena u Drnišu 6. svibnja. Također, pripremili su i kulinarske radionice za učenike osnovne škole koju će voditi djelatnici NP Krka, učenici Turističko ugostiteljske škole i profesorica Branka Šmit.

– Mogu reći da nam je drago što sudjelujemo u ovakvom događanju. Zajedno s NP Krka  smo prvi na redu. Biserka Šmit će sa svojim učenicima pripremati antička jela po receptima Ivane Ožanic, a to su Rimska jela – rekao je Davor Gaurina, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš.

Na betinskom meniju na repertoaru su maništrun od sipe, sušeni pas, mačka na brudet te picipaji i to 16. svibnja

– Riba je bila na stolu sedam dana u tjednu, a samo za neke veće blagdane se jelo meso. Željeli smo prikazati takvu hranu. Na raspolaganju će biti i nekoliko brodova da djeca vide kako se na njima plovi – kazala je Kate Šikić Čubrić, ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Valja napomenuti kako će cijela manifestacija biti oslobođena od plastike te će također biti i osmišljeno vegetarijansko izdanje.

– Hvala gospodinu Krnčeviću na fenomenalnoj ideji. Ono što gosti danas traže, a to su svi podatci potvrdili iz turističkih istraživanja, to je autohtonost, originalnost i prepoznatljivost. Ovaj projekt nudi upravo to – poručila je Senka Dodig, ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole.

Završna manifestacija bit će održana 18. svibnja na Burnumu i to od 10 do 15 sati, a bit će organiziran i besplatan autobus za sve građane koji će doći iz Šibenika. Mjesto je potrebno rezervirati do utorak.

– Završno će kuhati svi izvođači i to je događanje na kojem su svi građani dobrodošli. Kao konac ove manifestacije bit će otisnuta i kuharica s receptima koji su korišteni u sklopu akcije u izdanju NP Krka – zaključila je  voditeljica za arheologiju i kulturno-povijesnu baštinu Nacionalnog parka Krka Nataša Zaninović.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.