Otvorena izložba posvećena Anti Šupuku: ‘Bio je vizionar i svjetlo modernoga Šibenika’

Izložba ‘Ante vitez Šupuk i njegov grad’ povodom 180. godišnjice rođenja najuspješnijeg šibenskog gradonačelnika koji je udario temelje modernog Šibenika otvorena je večeras u izložbenom prostoru Muzeja.

– Ako gledamo kroz prizmu svjetla, kao što je ovo iznad nas, Šupuk je bio svjetlo za ono što možemo nazvati modernim Šibenikom. Da je na njegovom mjestu bio netko drugi tko nije bio vizionar i toliko posvećen svojem gradu, tko zna bi li povijest išla ovim putem. Srećom, danas smo baštinici Ante Šupuka koji ima važnu ulogu u našem zavičajnom identitetu, ali je važan i za nacionalni jer je bio ključna figura u vrlo teškim trenucima za sudbinu Hrvatske. Jedan je od najznamenitijih Šibenčana od prvog spomena grada i dugujemo mu jednu ogromnu zahvalnost. Poljana, ovih dana aktualna, bila je simboličko mjesto izlaska Šibenika izvan zidina i tu su temelji modernog Šibenika i pretpostavljam da će se pronaći jedan trajniji spomen na Šupuka koji će slikovito dočarati novim naraštajima što je značio za grad – istaknuo je Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture.

supuk

supuk2

supuk1

Autor izložbe Gojko Lambaša, bivši ravnatelj muzeja, opisao je sve za što je Ante Šupuk bio zaslužan i zahvalio se svima koji su pomogli u skupljanju povijesne građe o šibenskom gradonačelniku, a među kojima su i Šupukovi nasljednici i potomci, od kojih su neki također prisustvovali otvaranju izložbe.

supuk nasljednici

Izložbu je pripremio Državni arhiv u suradnji s Muzejom Grada Šibenika, a nakon 10. listopada, do kad je možete razgledati u šibenskom muzeju, bit će  postavljena i u drugim gradovima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.