‘Oživimo mladost koja još čuči u nama’: Legendarni Disco Gimnazija na Adventuri slavi 40. rođendan!

Kultni šibenski Disco Gimnazija u kojem su se zabavljale generacije Šibenčana, ove godine slavi 40 obljetnicu svog postojanja i to 29. prosinca na Adventuri.

– Obzirom da smo tih godina mijenjali škole po Šuvaru većina nas je išla malo u tehničku ili ekonomsku a malo u gimnaziju tako da u obrazovnom smislu nije više bila sinonim za dobro obrazovanje, ali je bila sinonim za dobru,a možda i jedinu, zabavu u gradu. I to dobru, ples subotom je bio poligon za upoznavanje, susretanje a bilo je ponekad i konfliktnih situacija uglavnom među muškom populacijom, jer u ta doba se cure nisu čepušale kao danas. Tu su padale sve prve stvari u životu, plesovi, poljupci, cure i momci, pa i prvi cigareti i pića iako je to bilo ‘strogo’ zabranjeno – prisjećaju se organizatori među kojima je i Darko Relja Ritmo.

U samom početku to je bio disco Camel koji je imao nekoliko svijeća, dva zvučnika i jedno malo pojačalo. Dinko Pulić puštao je glazbu, a zbog par ekscesa tadašnji je ravnatelj zamalo zabranio ples. Uz pomoć profesora Vedrana Jakšića, koji je postavljen za redara, te tadašnju predsjednicu omladine Tonkicu Ercegović, ples je nastavljen.

– Bilo je to 1. veljače 1978. godine. Te 78. su mu došli i ostali do 1982. godine Darko Relja i Dražen Montana koji su nekoliko godina s njim zajedno puštavali dobru glazbu, nabavljali od svojih prijatelja pomoraca ploče iz vanka, do kasno u noć presnimavali na kazete, bila je to dobra muzika u kojoj su svi uživali. Uz sebe uvik je i ima i đake dobrovoljce koji su mu u svemu tome i pomagali. Bija je tu i veliki broj ‘plesača’, a koliko se pamti bilo nas je jednom čak 1.800. A di smo svi stali, čudo. Ali bilo je tu i 108 bumbeta (žarulja) koje su davale čaroliju dok smo mi u ritmu skakutali. Na garderobi je čak radilo i pet cura. Tribalo je sve kapute i pospremiti dok se plesalo, Nada Vukičević, Meri Ćavar, Duška Živković, Branka Jakšić i Valentina Bijelić, a na ulaznim vratima Jajac Jadran, Neno Bura, Cici, Pašalić i po ‘službenoj dužnosti’ milicajaci Tozo i Jurica, koji su stajali na vratima i održavali red. A onda je došla 1986. godina kad se moralo iz dvorane prići u hodnik radi sigurnosti, jer dvorana više nije bila sigurna za skakutanje svih nas subotom. To je odlučija tadašnji ravnatelj smjene A Milan Vučak i ravnatelj smjene B Cvitan Bulat. Sve tako ‘živija’ je disco do 1990. godine – nastavljaju.

Kada je Jakšić otišao u JNA, prijetilo je zatvaranje Gimnazije i na inicijativu njegovih dotadašnjih pomagača i ostalih koji su se htjeli pridružiti uz blagoslov ravnatelja Gimnazije profesora Livakovića i nadležnih ravnatelja, ipak je nastavljen rad disca na opće zadovoljstvo svekolike šibenske omladine. Bila je to postava u sastavu Darko Relja, Ivica Mikulandra Tomić, Jakovljević Miro Moko, Gulin Aljoša, Mikulandra Dane, Radić Joško, Šime Krnić Kinez, Zoran Jurišić, Nikica Skroza. To su većinom bili DJ-evi i tehnička služba.

– Okupljeni ka jedan, svak sa svojim zaduženjima stvarali smo ono šta će nas pratiti cili život – stvarali smo gimnazijski disco! Rađale su se tu prve ljubavi, prva velika prijateljstva, živilo se za tu subotu. Svaki slobodni trenutak se mozgalo kako da bude šta bolje! Prohujale su generacije mladih muzičara, tehničara, onih na ulazu, cura u garderobi, mixalo se, naštimavalo, namištale bumbete u bojama, pritakalo jedan ritam u drugi, škatule o zvučnika smištale u idealan borbeni položaj ! Živilo se za to ka će se ići, di će se naći ekipa, oće li doći on ili ona, ka će prvi sentiš… Razvaljivalo se na današnje evergrine roka, metala, bluza, panka, popa, novog vala. Uz sve se moguće veze dovlačilo gostujuće bendove, Prljavce, Topića, Aerodrom…okupljalo se naše tinejđerske grupe i poznate gradske rokere….Bija je to naš ‘Struggle for life’, TNT, No1, Divota prašine, Azel Fafage i Prototip. Iznjedrio je naš disko generacije ljubavi i ljubitelja prave mjuze! Ko bi smija materama i ćaćama reći daš vanka do ponoć! – piše u najavi 40. godišnjice Disco Gimnazije.

Stoga se, poručuju organizatori, 29. prosinca žele vratiti u te lijepe dane, ‘potirati depresiju i recesiju, zaboravit na šolde i račune, oživiti mladost koja još čuči u nama’.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.