Počela prodaja jelki u Dragi, provjerili smo ponudu i cijene

Na šibenskoj tržnici u Dragi počela je prodaja jelki za predstojeće blagdane. Blagdansko drvce tradicionalni je ukras doma, a za razliku od umjetnih, čija je kupnja možda i više ekološki upitna od namjenski uzgojenih prirodnih drvaca, prirodna jelka u dom unosi i miris blagdana. Nekada se u našim krajevima na Badnjak kitilo bjelogoricu, a tek sredinom 19. stoljeća preuzeli smo njemačku tradiciju ukrašavanja crnogoričnih drvaca, jele, smreke ili bora.

jelke-draga2

Šibenska tvrtka ‘Fado’ izložila je u Dragi domaće jele, jelke s korijenom u teglama i uvozne jele iz Njemačke. Vjerojatno je svaki izbor dobar i uz prigodne ukrase obogatit će blagdanski ugođaj, a i blagdanski darovi imat će svoje mjesto pod borom.

Domaće rezane jele mogu se kupiti po cijeni već od 80 kuna. Cijene rastu ovisno o metraži i odabiru vrste drvca. U ponudi ima jelki i viših od 3 i pol metra.

jelke-draga3

Dok domaće jele imaju kraće i oštrije iglice koje relativno brzo počmu otpadati, uvozne jele iz Njemačke, sve su traženije jer imaju mekane, mesnate iglice koje ne otpadaju, a razlika je i u boji koja je kod uvoznih zagasita sjajno zelena.

Jednu uvoznu jelu visine oko dva metra platili bi ste 250 kuna, a pola metra višu oko 300 kuna.

jelke-draga5

– Potražnja za jelkama još nije u punom jeku, ali Šibenčani već obilaze, razgledavaju i raspituju se za cijene, kaže nam trgovac, koji vjeruje kako ima ponudu za svaki džep i sve želje mušterija. Već pri kupnji kupac može dobiti uslugu rezanja donjih grana, prilagođavanja visine i jelke se pakiraju u omot koji olakšava transport.

Nije ničudno što još nema navale kupaca jer se tradicionalno božićna drvca unose u domove i ukrašavaju na sam Badnjak, 24. prosinca, a iznose na blagdan Sveta Tri Kralja kada i završavanju božićni blagdani. U Šibeniku postoji i tradicija postavljanja jelke već na dan šibenske ‘Proslave’, 17. prosinca.

jelke-draga4

jelke-draga6

jelke-draga7

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.