‘Podi’ prva gradska tvrtka koja izrađuje ‘GIS’ za upravljanje svim prostornim podacima šibenske zone

Geografski informacijski sustav Podi bit će računalni sustav koji se stvarno nalazi unutar zone Podi, a pomoću toga će biti moguće integriranje, spremanje, uređivanje, analiziranje i prikazivanje svih dostupnih informacija.

– U ovom sustavu će biti dostupan cjelokupni prikaz nadzemne i podzemne infrastrukture: energetski vodovi, raster trafo stanica, odvodnja, vodovodna mreža, sustav odvodnje oborinskih voda, separatori ulja, javna rasvjeta, hidrantska mreža, DTK mreža te sva ostala infrastruktura koja se ubuduće bude gradila. Što se tiče pojedinačnih parcela tu će se nalaziti svi dostupni podaci za pojedine tvrtke. U navedenu bazu podataka ulaze: vlasnički listovi, katastarski planovi, međe, granice, zgrade, kućni brojevi te ostali dostupni podaci o svim tvrtkama, zatim faze realizacije pojedinih projekata, te integrirani svi dosadašnji Urbanistički planovi – pojasnio je Jakov Terzanović, direktor tvrtke Podi Šibenik.

Prikaz dijela podzemne i nadzemne izvedene infrastrukture

Terzanović kaže i da se u izradu GIS-a krenulo zbog same veličine zone te količinu izgrađene infrastrukture i objekata jer na osnovu prikupljenih podataka i informacija te njihovom analizom značajno će se skratiti vrijeme za donošenje bilo kakvih odluka ili izrade potrebnih izvješća.

Podaci će biti prikazani na digitalnoj ortofoto karti koja se, kao službena državna karta, izrađuje u mjerilu 1.5000 za cjelokupno područje Republike Hrvatske te će biti ažurirani nakon svake promjene na terenu.-

– Kako se radi o računalnom sustavu koji će se nakon izrade prve faze testirati i dodatno prilagođavati, očekujemo da ćemo do kraja ove godine imati u cijelosti završenu izradu GIS – a Podi koji će biti spreman za korištenje – kaže Terzanović.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.