Povjesničarka Čoralić u Muzeju pričala o šibenskoj iseljeničkoj zajednici u Veneciji

U organizaciji Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac u atriju Muzeja večeras je održano predavanje ‘Šibenčani u Mlecima kroz povijest’. O zanimljivoj temi govorila je znanstvena savjetnica i povjesničarka Lovorka Čoralić iz Zadra, koja trenutno radi u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

– Pričat ću o šibenskoj iseljeničkoj zajednici u Veneciji od 15. do 19. stoljeća, njihovom svakodnevnom životu i obiteljima. Šibenska zajednica bila je izuzetno velika, otprilike kao splitska, ali nešto manje nego kotorska i zadarska – kazala nam je Čoralić.

Povjesničarka je inače autorica knjige ‘Šibenčani u Mlecima’ koja je nastala kao rezultat nastavka autoričinog zanimanja za hrvatsko-mletačke veze tijekom prošlosti, poglavito u razdoblju od 15. do 17. stoljeća. Glavni dio djela odnosi se na raščlambu različitih aspekata iseljavanja, nazočnosti i djelovanja Šibenčana u Veneciji. Njezina knjiga predstavlja daljnji i značajni doprinos povijesti Dalmacije, urbanih i ruralnih aglomeracija i stoljetnih kretanja stanovništva.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.