Predstava Matrix postala je ‘tiha revolucija’ mladih šibenskih plesačica

Polaznice Škole prirodnog pokreta i plesa iz Šibenika predstavom ‘Matrix’ predstavile su se na Karlovac Dance Festivalu održanom u utorak.

– Djeca su doslovno, oduševila već po drugi put profesionalnu plesnu scenu Hrvatske jer ovdje je riječ o maloljetnicama koje svojom scenskom zrelošću, fokusom i plesnom izvedbom niti malo ne odstupaju od nekog drugog profesionalnog ansambla u zemlji, a i mnogo šire. Ovo nisu samo moje riječi već mišljenje struke – kazala nam je koreografkinja Marija Šćekić.

Predstava Matrix je na svojevrsni način usitinu postala ‘tiha revolucija’, nešto poput Pink Floydovskog albuma ‘The Wall’, svojevrsni izlaz iz situacije u kojoj su se ova šibenska djeca našla nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja budući da u Šibeniku ne postoji srednja škola pa je jedino rješenje nastalo kada su roditelji ovih djevojčica predložili privatni angažman Marije Šćekić, koreografkinje i osnivateljice Umjetničke organizacije Histeria Nova, ujedno i voditeljici Osnovne škole za balet i suvremeni ples u Šibeniku, koja iz Zadra dolazi dva puta tjedno kako bi djeci prenosila svoje znanje o koreografiji, prirodnom pokretu i plesnoj umjetnosti općenito. Upravo ova djeca njezina su prva generacija koja nikako ne odustaje niti od Marije niti od plesa, a kako se čini, ni neće još neko vrijeme.

 

Za ideju i sinetografiju zaslužna je Marija Šćekić, dok je predstava nastala u produkciji Histeria Nova, 2019. u suradnji s Atelje suvremenog plesa, Karlovac Dance Festival i OŠ za balet i suvremeni ples pri OŠ Jurja Dalmatinca.

Sa predstavom Matrix, Šibenčanke su gostovale i u sklopu Noći muzeja u Đakovačkom Domu kulture u siječnju prošle godine gdje ih je pratila renomirana profesionalna plesna scena iz Zagreba i sa Umjetničke akademije u Osijeku.

Spomenimo još kako su u predstavi nastupile Luca Mikulandra, Matilda Klanjčić, Andrea Milikić, Nora Kuvačić, Nora Gardijan, Petra Rajić, Martina Slavica, Luce Grubelić, Lana Kursar i Kristina Lisica.

(Foto: Denis Stošić)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.