Predstavljen novi šibenski festival: Changer će u srpnju okupiti one koji pomiču granice

Iznimni će ljudi iz Hrvatske i regije koji u području svojega  djelovanja  pomiču granice te stvaraju nove standarde, obrasce i izričaje sa Šibenčanima i njihovim gostima podijeliti svoja poslovna iskustva ili pak emociju i strast svojega umjetničkog izričaja. Tim su riječima najavili prvi festival Changer Šibenik njegovi organizatori, agencija Fakat. koja je osmislila koncept događanja, uz podršku Grada Šibenika i šibenske Turističke zajednice.

Programi  Changera održavat će se od 26. do 28. srpnja na niz lokacija u šibenskoj povijesnoj jezgri i biti besplatni za Šibenčane i njihove goste, a tvrđave Sv. Mihovil i Barone rezervirane su za glazbene programe za koje će se naplaćivati ulaznice.

– Na svetom Mihovilu, 27. srpnja nastupit će Laibach, a dan kasnije na Baroneu Josipa Lisac za koje mislimo da ne treba velika najava, da su to vrlo atraktivna glazbena imena. U povijesnoj jezgri Šibenika koncerti će biti besplatni, a nastupat će ABOP, CHUI, Mayales i neki od najboljih hrvatskih DJ-eva, rekao je Marko Perica, direktor agencije Fakat.

Changer Conference  je i kulturno-turističko događanje čiji je cilj grad Šibenik i njegovu turističku ponudu učiniti vidljivijom i atraktivnijom na turističkom tržištu što je prepoznala i šibenska Turistička zajednica čiji direktor Dino Karađole kaže da su vrlo brzo prihvatili cijeli projekt.

– Šibenik se kroz svoju povijest pokazao inovativnim gradom, a to pokazuje i ovom manifestacijom, odnosno novim festivalskim konceptom. Zajedno s Gradom Šibenikom, dugoročno ćemo razvijati projekt s ciljem da CHANGER postane jedan od vodećih festivala, a Šibenik destinacija visokokvalitetnog turizma – istaknuo je Karađole.

Od 21. do 30. srpanja na dvije lokacije predviđena su i gastronomska događanja  Four Croatia kroz koje se, kao moderan ‘street food’, reinterpretira namirnice i autohtone vinske sorte hrvatskih regija.

Cnager1

Poveznica svih sadržaja na Changeru je multimedijalnost pa će prvi put u Hrvatskojh biti postavljen luminar engleske umjetničke grupe Arhitects od Air. Pneumatična skulptura veličine čak 48 puta 28,5 metara bit će postavljena na Poljani, a posjetitelje će zadiviti ljepotom svjetla i boja kao što je to već bilo ispred zgrade opere u Sidneyu.

Dio konferencije su i multimedijalne umjetničke instalacije na različitim lokacijama, a Changer će započeti s izložbom u Galeriji sv. Krševana, u kojoj  će svoj rad  InsideOut izložiti Ivan Marušić Klif. Uz  njega će kulturnu mapu Šibenika za vrijeme Changer-a obogatiti i Imelda Ramović svojom izložbom ‘Prints created on a smartphone’ te 36 Mountains Festival,  koji predstavlja  najjača ilustratorska imena domaće i međunarodne scene.

Organizatori Changera posebno se brinuli o činjenici da je Šibenik grad djece za koju su predvidjeli šest radionica za djecu različitih uzrasta od Svijeta igara larise Navojec i Hrvoja Jelinčića, Tvornice zvuka Nenada i Alena Sinkauza, Geometrije u prostoru Maje Patafta, Toxic beats instrumentsa udruge Radiona, Pozdrav s Jadrana Brune babić i Irene Bakić do Takeovera Dejana Koščaka i Maje Puhovski.

– U svakom slučaju, riječ je o inovativnoj manifestaciji koja će u našem gradu objediniti sve festivalske sadržaje, dječje, glazbene, zabavne, gastronomske, multimediju te uličnu umjetnost. Želimo da Šibenik bude prepoznatljiv i poseban i na tom ćemo tragu dugoročno razvijati ovaj projekt. Stihijski ne možemo prihvaćati sve festivale koji nam se nude, stoga smo postavili novi koncept organiziranog kulturno-turističkog zbivanja u Šibeniku koji će našem gradu donijeti novu vrijednost – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.