Privatni vrtići među prvima osjetili ‘škare’ šibenske gradske uprave. Hoće li cijenu platiti roditelji?

U šibenskim privatnim vrtićima prošlog su ponedjeljka ostali neugodno iznenađeni kada su, nakon provedenog natječaja, u gradskoj upravi na potpis dobili ugovore za subvencioniranje rada na 11, a ne, kao i do sada na 12 mjeseci.

– Ostali smo šokirani jer nas prije natječaja nitko iz Grada nije kontaktirao niti pozvao na sastanak i obavijestio o tome da planiraju ukinuti jednomjesečnu subvenciju. Svi smo tada odbili potpisati takve ugovore i tražili smo hitan sastanak u gradskoj upravi. Na sastanku s dogradonačelnikom Paškom Rakićem i pročelnicom Mirjanom Žurić rečeno nam je da grad nema novca i da se ništa u tim ugovorima ne može mijenjati. Ukoliko ne želimo potpisati ugovore za 11 mjeseci ponudili su nam mogućnost izmjene tako da taj, umanjeni iznos, raspodijele u 12 mjesečnih rata, priča nam Katja Ercegović, ravnateljica Dječjeg vrtića Osmijeh.

Tvrdi kako je ekonomska cijena boravka djeteta u vrtićima Grada Šibenika oko 2.000 kuna dok je u privatnim i dva vjerska vrtića, zajedno sa subvencijom grada od 700 kuna po djetetu, cijena 1.500 kuna.

– Na prvi sastanak u gradskoj upravi došli su i roditelji koji su članovi našeg Upravnog vijeća, no njima nije dozvoljeno biti na sastanku. Tražili smo ponovno da nas primi gradonačelnik Burić, ali je on to odbio rekavši da stoji iza svega što nam je već rekao njegov zamjenik Rakić. A između ostaloga rečeno nam je kako je zbog manjka u proračunu srezano i izdvajanje za vrtiće kojima je osnivač Grad Šibenik. To je obično mazanje očiju jer su iz proračuna skinuli stavku za izradu projekta za vrtić Ljubica koja se već četiri-pet godina ponavlja u proračunima, a nama su srezali sredstva koja idu izravno za kruh i mlijeko djeci i plaće zaposlenicima, ogorčena je Ercegović, koja naglašava da govori u ime osnivača svih privatnih vrtića u Šibeniku.

vrtici1

Posebno naglašava i činjenicu da u gradskim vrtićima boravi 960 djece, a u privatnim i dva vjerska 622 te da takvog omjere nema nigdje u Hrvatskoj.

– Do pred neki dan svi smo bili prisiljeni potpisati te, za nas, nepovoljne ugovore jer smo iz gradske uprave bili doslovno ucijenjeni na način da nam je poručeno kako, ako ne potpišemo, sljedeća uplata subvencije neće uopće ići, tvrdi Katja Ercegović.

Zamjenik gradonačelnika Šibenika Paško Rakić potvrdio nam je kako vlasnici privatnih vrtića iz natječajne dokumentacije nisu mogli znati da će ugovore o subvencioniranju sklapati na 11 mjeseci i kako su nedavno svi potpisali ugovore.

– Želeći stabilizirati proračuna nismo smanjivali iznos subvencije po djetetu niti broj djece za koju osiguravamo subvenciju, već samo jednu mjesečnu ratu. Nakon implementacije eUpisa u predškolske ustanove imat ćemo potpuni uvid u broj upisane djece i znat ćemo točno koga i zašto subvencioniramo. Cilj je da sve bude još transparentnije što ne znači da ne postoji mogućnost da te subvencije u sljedećoj pedagoškoj godini ponovno porastu. Morali smo se uhvatiti u koštac sa svim što se financira iz gradskog proračuna i moramo stabilizirati financije, kazao je Rakić.

Podsjetimo, na prošloj sjednici Gradskog vijeća šibenski je proračun smanjen za 14 milijuna kuna pa je bilo za očekivati kako će mnogi proračunski korisnici negodovati zbog rezova koje radi gradska uprava. Privatni dječji vrtići među prvima su osjetili ono što se u nekim prošlim vremenima zvalo ‘stabilizacija’, a danas znamo kako je riječ o rezanju troškova. Neki roditelji djece koja pohađaju privatne vrtiće već su osjetili gradske mjere štednje kroz poskupljenje svoje participacije u cijeni boravka djeteta u vrtiću.

– Svi ćemo sada biti prisiljeni na poskupljenje koje će ići na teret roditelja jer ekonomska cijena boravka djeteta u vrtiću podrazumijeva i ispunjavanje standarda koji imaju svoju cijenu. U našim vrtićima mi smo na početku ove pedagoške godine, u dogovoru s roditeljima, nakon devet godina, povisili cijenu za 100 kuna. To smo napravili ni ne sluteći da će nam Grad dodatno srezati subvenciju tako da smo opet u nezavidnoj situaciji koja će se sigurno opet prelomiti na roditeljima, kaže Katja Ercegović.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.