Promocija knjige Ive Mikuličina: ‘Rujanski rat bio je prekretnica u obrani Hrvatske’

U Šibenskom kazalištu večeras je održana promocija knjige ‘Sjećaš li se šibenskog rujna’ autora Ive Mikuličina. Iako knjiga govori o šibenskom Rujanskom ratu, on je samo okvir za priče o ljudskim sudbinama u ratnim vremenima. Knjiga govori i o ljubavima i o naobičnim susretima, a osim stanja na ratištu, prati i običan život. Koliko god se život tada i mogao nazvati običnim.

knniga9

knjiga3

knjiga2

– Posebnu pozornost sam posvetio dvojici velikih ljudi. Ratnom zapovjedniku Nikoli Vukošiću i pokojnom šibenskom biskupu Srećku Badurini koji je, dok su granate padala po Šibeniku, molio i za Sarajevo, kazao je autor.

Kritičar Zoran Ševerdija, jedan od promotora, istaknuo je kako je riječ o knjizi koja je svjedok vremena.

– Za svaki od osam dana ratnih zbivanja, autor nudi nekoliko neposrednih priča kako s ratišta, tako i onih ‘običnih’, kazao je Ševerdija koji se osvrnuo i na popratne crno-bijele fotografije koje prateći Mikuličinovu priču dobivaju boju.

knjiga5

Goran Grguričin istaknuo je kako šibenski Rujanski rat nije bio samo ‘šibenski’, već je predstavljao obranu čitave županije.

– Svima su poznate činjenice o ratničkoj bitnici Žirje koja je bila jedina dok nismo dobili Zečevo. Koliko je ta bitnica značila nama braniteljima, toliko je i Rujanski rat značio u obrani Hrvatske. On je napravio prekretnicu jer da je Šibenik pao, tko zna kako bi se Domovinski rat razvijao i kakvo bi bilo polazište za Oluju, kazao je ratnik Grguričin.

Promociji knjiga prisustvovali su šibenski gradonačelnik Željko Burić i župan Goran Pauk koji su pozdravili okupljene i obratili se prigodnim riječima.

– Ovakve knjige i autori su oni koji bitne trenutke naše povijesti trebaju ugraditi u one koji nas nasljeđuju. Oni nemaju dovoljno spoznaja, ako se sami dovoljno ne potrude da saznaju, što se događalo ne samo u Šibeniku, već na području cijele Hrvatske tih pet mukotrpnih godina. Priče o Domovinskom ratu imaju jednostavno premisu- mi smo se branili, neki su htjeli dođi na naše i u ‘našoj kući’ postaviti novi red. To našoj djeci moramo stalno pričati i tada ćemo moći kazati ne samo da imamo slobodnu Hrvatsku, već da smo odgojili generacije koje će na to biti ponosne, kaza je Burić.

knjiga10

– Rujanski rat bio je prekretnica Domovinskog rata i to je nešto što ne smije biti zaboravljeno. Oslobađanje mosta značio je vojnu, ali i moralnu pobjedu. Branitelji ovoga grada bili su njegovi sinovi, ali ne smijemo zaboraviti da su svi drugi građani ostali u ovome gradu kad je bilo najneizvjesnije. Bitno da je postoje ovakve knjige, i da se ovakvi događaji ispisuju iz različitih ‘kantuna’, kazao je župan Goran Pauk.

knjiga

U Rujanskom ratu branitelji nisu gledali kako obraniti samo svoje obitelji, istaknuo je autor, svi su podjednako brinuli za sve šibenske obitelji i obranu cijelog područja županije.

knjiga1

knjiga8

knjiga6

knjiga4

U popratnom glazbenom programu nastupile su klape Bonaca, Skradinke i Žirje.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.