Radionica u sklopu projekta KREŠIMIR okupila pedeset sudionika

U sklopu provedbe projekta KREativna ŠIbenska Mreža Integriranog kulturnog Razvoja – KREŠIMIR prošli tjedan održana je dvodnevna radionica na temu ‘Izrada projektnih prijedloga za organizacije civilnog društva’. Drugu od ukupno šest planiranih radionica vodili su predstavnici Udruge mladih ‘Mladi u EU’ u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić.

Oko pedeset sudionika radionice informiralo se o mogućnostima financiranja organizacija civilnog društva (OCD) iz nacionalnih i europskih fondova. Radionicu čija je organizacija sufinancirana u okviru Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2014. -2020.’ iz Europskog socijalnog fonda, pratili su osim članova postojećih udruga i organizacija civilnog društva i brojni zainteresirani za temu, što je pokazatelj uspješnog smjera provedbe aktivnosti projekta KREŠIMIR.

Posebnu pozornost predavači su posvetili temama natječaja za OCD-e u okviru Europskog socijalnog fonda (ESF) te upoznavanju sudionika radionice s metodama izrade nacrta projekta za financiranje.

Krešimir A2 (3)

Sudionici su imali priliku teoriju primijeniti kroz grupni rad na razradi projektnih ideja i aktivnosti, formuliranje ciljeva i projektnih rezultata. Naglašena je važnost planiranja održivosti projekta nakon isteka financiranja, kao i opasnost od nepravilnosti u provebi javnih nabava u sklopu u sklopu provedbe projekata. A samom kraju radionice povela se konstruktivna rasprava o ključnim izazovima s kojima se nositelji projekta mogu naći tokom provedbe.

– Radionicom smo nastojali sudionicima približiti način na koji funkcioniraju organizacije civilnog društva te pojasniti kako uspješno aplicirati projekt na nacionalne, odnosno europske fondove. Organizacije civilnog društva daju priliku za sudjelovanje u društvu i demokratsko uključivanje na lokalnim razinama, odnosno za aktivno građanstvo. Promicanjem partnerstva između države i privatnog sektora u aktivnostima od općeg interesa, spomenute organizacije doprinose izgradnji socijalne države i jednakih mogućnosti za sve, u čemu se očituje njihov rastući značaj – istaknuo je Vinko Livaković, iz Udruge mladih Mladi u EU.

Krešimir A2 (1)

– Iznimno smo zadovoljni odazivom na dosadašnje dvije radionice. Nastavljamo 11. i 12. veljače kada će Grad Šibenik održati radionicu na kojoj će biti riječi o Javnom natječaju za financiranje programa/projekata javnih potreba Grada Šibenika za 2019. Godinu., namijenjenih, među ostalim, zadovoljavanju potreba u područjima kulture na kojeg se udruge redovito prijavljuju. Također, bit će riječi i o novim lokalnim fondovima, a sredinom ožujka slijedi radionica o sudioničkom upravljanju. Polaznici radionica, dosadašnjih i najavljenih, sudjelovati će u razradi smjernica za izradu Akcijskog plana za razvoj sudioničkog upravljanja u kulturi Grada Šibenika, strateškog dokumenta koji će poslužiti kao okosnica budućeg razvoja sudioničkog upravljanja u Šibeniku“– najavila je Đurđa Vrljević Šarić iz JU Tvrđava kulture Šibenik.

Krešimir A2 (2)

Podsjetimo, projekt KREativna Šibenska Mreža Integriranog kulturnog Razvoja – KREŠIMIR započeo je 29. Listopada 2018. Godine i predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 737.252,18  kuna, od čega je EU sufinanciranje u iznosu od 626.664,35 kuna. Glavni cilj projekta je jačanje suradnje, umrežavanja javnog i civilnog kulturnog sektora te razvoj ljudskih kapaciteta lokalnih dionika u kulturi za sudioničko upravljanje. Kroz projekt povećati će se pristup građana kulturno-umjetničkim sadržajima te doprinijeti umrežavanju i suradnji kulturnih djelatnika i entuzijasta, kako u tako i van Šibenika.

 

U projektu sudjeluju JU Tvrđava kulture Šibenik, u partnerstvu s Gradom Šibenikom te udrugama Šibenska udruga mladih – Š.U.M., Mladi u EU i Feniks.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.