Replika prve šibenske električne svjetiljke nakon restauracije nije ista

Kako se bliži kraju obnova palače Divnić, u Šibeniku poznate i kao kuća Kečkemet, koja bi od ove sezone trebala biti u novoj funkciji ekskluzivnog baštinskog hotela, došao je trenutak i da se na ugao te palače prema Dobriću vrati i jedinstvena svjetiljka javne rasvjete.

Riječ je, naravno, o replici svjetiljke koja je bila dio prve šibenske javne rasvjete iz 1985. godine, a napajala se iz cjelovitog sustava ‘opasne’ Tesline izmjenične struje koji je Šibenik dobio prvi u Europi.

replika1

Svjetiljka je od početka obnove palače Divnić bila uklonjena kako bi se moglo postaviti skelu i obaviti radove na fasadi, a inače je turistima zanimljiv detalj koji često fotografiraju i od vodiča žele čuti priču o njoj i gradonačelniku vizionaru Anti Šupuku, koji je u Šibenik uveo izmjeničnu struju i prvu javnu rasvjetu.

replika4

– Obaveza investitora bila je da svjetiljku nakon restauracije vrati na objekt i to se konačno, nakon godinu dana, dogodilo. Kako je riječ o replici za nas je puno važnije bilo pratiti obnovu originalnih dijelova same palače, kažu nam u Konzervatorskom odjelu u Šibeniku.

Na pitanje zbog čega je tijekom restauracije sjenilo od mliječno bijelog stakla, na kojem je bilo lakše uočiti žičanu mrežu preko svjetiljke, zamijenjeno prozirnim staklom i je li tomu razlog neka novootkrivena povijesna činjenica, ostali smo bez odgovora.

replika2

 

Foto: Facebook
Foto: Facebook

ŠIBENČANIN VLATKO COPIĆ: ‘Ovo je prva lampa koja je zasvijetlila u Šibeniku!’

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.