Šibenik Dance Festival u srpnju dovodi erotični balet ‘Carmen’ i Stephana Lupina

Dvodijelni plesni program otvorit će 23. srpnja na tvrđavi sv. Mihovila 8. Šibenik Dance Festival. Uz ‘The Edge’, treći dio majstorskog djela Igora Kirova ‘East and West’ u produkciji baleta HNK Split te osmišljeni predah s gostom iznenađenja, publika prve festivalske večeri uživat će strastvenj, erotičnoj i vrlo dramatičnoj izvedbi ‘Carmen’ Nacionalnog baleta iz Pečuha, najstarije suvremene plesne grupe u Mađarskoj. Najavila je to na konferenciji za novinare u Muzeju grada Šibenika direktorica festivala Zorana Mihelčić.

– Umjetnost, pogotovo u srcu sezone, nije lako dovući na otvorene scene i u programe naših umjetničkih kuća. Sve više mladih poduzetnih ljudi u našem gradu želi biti dio ovog projekta, a i nama znači njihovo sudjelovanje koje obogaćuje ponudu i gostima koje dovodimo kao izvođače, ali i svim posjetiteljima festivala. U samom programu festivala puno je toga zanimljivoga, ali želim početi s izložbom Stephana Lupina multimedijalnog umjetnika, kojem se vrlo sviđa sve što se događa u Šibeniku i Šibenik je prvi grad u koji je pristao doći nakon Zagreba u kojem upravo izlaže, kazala je Mihelčić.

zorana mihelcic

Izložba Stephana Lupina, u središtu koje će biti trometarska skulptura ‘Fire Angel’, bit će otvorena 22. srpnja u Atriju Muzeja grada Šibenika. Uz nju će biti još nekoliko skulptura u drvu, pet slika i pet fotografija po Lupinovom izboru.

– Lupino nam donosi svoju najvažniju skulpturu ‘Fire Angel’ koja će zbog cijene osiguranja i velikog zanimanja za njom kod nas ostati samo četiri dana. Pretpostavljam da će Lupino odabrati svoje slike i fotografije vezane uz ples. Na otvaranje izložbe dovodi i jednu plesnu umjetnicu za performans na kojem on inzistira pri svakom otvaranju svoje izložbe, najavila je Marina Lambaša, kustosica Muzeja.

Novost ovogodišnjeg Šibenik Dance Festivala je filmski program koji priprema Nikica Šupe, predsjednik Kinokluba ‘Šibenik’ i izbornik filmskog programa na tvrđavi Barone.

nikica supe

– Za razliku od postojećih filmskih programa ovaj će biti sastavljen od filmova koji nemaju narativnu strukturu, kojima je ples glavno izražajno sredstvo. Sastavni dio svake projekcije bit će glazbeni uvod i nastavak nakon projekcije po izboru mladog umjetnika DJ-a Jakova Tabule, kazao je Šupe.

Filmsko-glazbeni program održavat će se svake festivalske večeri, a izbor autora ide od mladih sa tek nekoliko ostvarenih filmova do Ivana Gergoleta i njegovog dokumentarca ‘Plesati s Marijom’ nagrađenog na Venecijanskom filmskom festivalu.

Festivalski programi, njih 16, održavat će se od 23. do 28. srpnja u HNK u Šibeniku, na tvrđavama sv. Mihovila i Barone te na Trgu Republike Hrvatske. Uz festival će se održavati i radionice za djecu i mlade koje će se temeljiti na suvremenom pristupu istraživanja različitih načina kretanja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.