Šibenik Meteo ‘pokrio’ redovitim mjerenjima i najudaljeniji šibenski otok

Na otoku Žirju montirana je i puštanje u rad 22. otočne automatska mjerna postaja u sustavu Šibenik Meteo. Meteo postaja WS2350 koja je opremljena senzorima za mjerenje temperature, vlažnosti i tlaka zraka, smjera i brzine vjetra te količine oborina smještena je na posjedu Ivana Dobre, predsjednika Mjesnog odbora Žirje na nadmorskoj visini od 66 metara.

ampz1

Tim projektom počelo je sustavno praćenje vremenskih uvjeta na najudaljenijem šibenskom otoku, a podaci sa te postaje u nedostatku radara biti će vrlo korisni u trenucima kada se sa mora prema obali kreću grmljavinsko-oborinski sustavi čime će se dobiti na uvid jačina sustava i intenzitet oborina.

Postaja je u 24-satnom radu, a vremenski podaci u realnom vremenu i baza podataka dostupni su na ovom linku. Dodajmo da je na Žirju u uvali Muna u planu uskoro i montaža panoramske web kamere i sonde za mjerenje temperature mora.

Financijska sredstva za ovaj projekt osigurana su iz proračuna udruge Šibenik Meteo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.