Šibenske građevine dobivaju ‘osobnu kartu’: Društvo Juraj Dalmatinac predstavilo projekt Geonucleus.SI

Projekt Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac ‘Informacijski sustav kulturno povijesne cjeline Šibenika – Geonucleus.Si.’ prezentiran je večeras u multimedijalnoj dvorani šibenske knjižnice.

Geonucleus.Si je informacijski sustav unutar kojeg će svakoj građevini stare gradske jezgre biti pridružena odgovarajuća informacijska kartica s osnovnim konzervatorskim informacijama. Sustav će u obliku internetskog portala biti javno dostupan, te će se na taj način transparentno, brzo i precizno svim zainteresiranima ponuditi informacija koja će olakšati održavanje objekata ili investiranje u staru gradsku jezgru.

– Ovo je naš doprinos u revitalizaciji gradske jezgre  koji će omogućiti stanarima da prije odlaska u konzervatorski ured dobiju osnovnu konzervatorsku informaciju i smjernice, svojevrsnu ‘osobnu kartu’ građevina stare jezgre. Sve smjernice su usuglašene s konzervatorskim odjelom, a po pitanju ovog projekta smo prvi u Hrvatskoj i nadamo se da će i drugi gradovi slijediti naš primjer. Projekt se sastoji od dva dijela, terenskog koji je obuhvatio prikupljanje podataka na kojem smo angažirali Društvo arhitekata Šibenik. Do sada su obrađena 330 objekata i sve te podatke treba unijeti u sustav. Drugi dio projekta obuhvatio je niz radionica koje smo organizirali i specifikacija, a ‘oživljavanje’ web portala se očekuje dva do tri mjeseca nakon što odaberemo privatnu firmu koja će to napraviti, a to bi bilo krajem godine  -kazao nam je Nikola Grubić, predsjednik Društva Juraj Dalmatinac.

juraj3

juraj2

juraj5

Uz članove Društva na prezentaciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva kulture i gradonačelnik Šibenika Željko Burić koji je istaknuo koliko je ovaj projekt važan za grad Šibenik.

– Ovaj projekt je povezao Ministarstvo kulture, Društvo Juraj Dalmatinac, konzervatorski odjel i grad Šibenik. Sve ono što predstavlja bogatstvo Šibenika, kulturu, povijest i u konačnici turizam, bit će dostupno na jednom mjestu – istaknuo je Burić.

juraj7

Početkom godine projekt je prezenitran Ministarstvu kulture gdje su sudionici prepoznali važnost projekta kojim će svaka građevina u zaštićenoj povijesnoj jezgri Šibenika dobiti svoju ‘osobnu kartu’, te posebno istaknuli važnost da inicijativa za informacijski sustav dolazi iz lokalne zajednice, od udruge koja djeluje na lokalnom, šibenskom nivou, koja želi doprinijeti zaštiti svoje kulturne baštine.

– Šibenska povijesna jezgra jedna je od najvrjednijih i najočuvanijih na Jadranu, vrlo je slojevita i bogata građevinskim oblicima i bitno je da se taj posao obavi kako bi se i građanima koji žive u njoj olakšao život. Mi želimo da povijesna jezgra živi, da ljudi u njoj ostaju, a uz pomoć ovog projekta lakše će obnavljati svoje građevine po konzervatorskim uvjetima. Jedan dio projekta, koji Ministarstvo kulture financijski pokriva, je i snimanje blokava koje je važno ne samo radi uvida građana u dokumentaciju već je bitno i da bude dokumentirano po konzervatorskim standardima za slučaj izvanrednih situacija kao što su potresi – istaknuo je Tomislav Petrinec, glavni konzervator za nepokretnu baštinu Ministarstva kulture.

juraj8

juraj10

Nakon prezentacije organizirana je izložba  arhitektonskog snimanja blokova.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.