Šibenski novinari o slobodi medija: ‘Netko će ići glavom kroz zid, a netko odustati na prvoj prepreci’

Povodom Svjetskog dana slobode medija iskusni šibenski novinari okupili su se večeras na okruglom stolu u atriju Muzeja gdje su razgovarali o novinarstvu nekad i danas sa zaključkom da je razina slobode koju novinar ima ona koju si sam dozvoli. Okrugli stol, koji je naišao na slab odaziv Šibenčana, moderirala je šibenska novinarka s dugogodišnjim iskustvom Živana Podrug, a novinari su se  prisjetili kako je novinarstvo funkcioniralo nekada i s kojim se problemima danas susreće.

– Postoji fama da su novinarske slobode nekad postojale, a da ih danas nema, no ja smatram suprotno. Istina je da su novinari nekad imali više novca i bolji status u društvu, ali nisu bili slobodni. Novinarska sloboda nije nešto što se dobije i uvijek se ima, već se za nju treba svaki dan boriti. Novinar je slobodan napisati što hoće, urednik objaviti što hoće, čitatelj čitati što hoće, a oglašivač oglasiti se gdje hoće- kazao je Hrvoslav Pavić, predsjednik šibenskog ogranska Hrvatskog novinarskog društva.

Šibenski novinari Davorka Blažević, Ksenija Bilan, Dijana Ferić, Snježana Klarić i Branimir Periša prisjetili su se svojih novinarskih početaka i stanja profesije nekada, a svi se složili kako je danas novinarstvo kao profesija degradirano. Iako je većina sklona mišljenju kako je novinarstvo nekada uživalo veću slobodu, Blažević smatra da razinu slobode novinar određuje sam.

tribina

– Razina slobode koju novinar profesionalac ima je ono što si sam dozvoli. Ako stvarno želiš pisati onako kako misliš, imaš društvenu misiju i ne radi se samo o tome da obaviš posao,  onda se moraš za to izboriti. To ovisi od čovjeka do čovjeka, netko je spreman ići glavom kroz zid, a netko će nakon prve prepreke odustati- kazala je.

Novinari su raspravljali i o načinu rada danas, kada jedan novinar tijekom radnog dana obrađuje po nekoliko tema i kada je kvaniteta na prvom mjestu.

– Prije su postojali specijalizirani novinari za svaku temu koje su se obrađivale puno duže i kvalitetnije. Danas je bitno izbaciti što više tekstova i to je daleko od onog pravog istaživačkog novinarstva- moglo se čuti na tribini.

tribina2

Sloboda medija postoji, zaključak je, ali je malo tko može priuštiti jer novinari ovise o tržištu koje je malo.

– Egzistencijalna ugroženost ugrožava našu slobodu, a autocenzura je najgora cenzura- zaključili su.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.