Sto država u sedam godina: Željan Rakela Šibenčanima otkrio kako preživjeti 300 tisuća kilometara na motoru

Sedam godina, pet kontinenata, 100 država svijeta i prijeđenih 300 tisuća kilometara. Na takve je impozantne brojke svedena jedinstvena moto avantura Željana Rakele koji je svoju putopisnu istoimenu knjigu ‘300 tisuća kilometara motoavanture’ predstavio večeras u prepunoj dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić.

U svoj putopis Rakela je osim doživljaja s putovanja ugradio i savjete i preporuke za motoavanturiste koji namjeravaju putovati kroz Afriku, Europu, Aziju, Sjevernu Ameriku i Australiju.

– Putopis sadrži raznorazne potrebne podatke poput onih o cjepivima, potrebnim vizama i ostalim dokumentima za takvu vrstu putovanja – kazao je Rakela.

rakela2

Svoju priču o motoavanturi započeo je u Pakistanu, gdje se susreo s kamenjem obojanim u bijelu boju kao oznaku opasnosti na cesti, brojnim prometnim nesrećama, lošom infrastrukturom i improviziranim vulkanizerskim stanicama.

– Potrošili smo oko 500 eura samo na cjepiva protiv tifusa, malarije, hepatitisa i ostalih zaraznih bolesti – dodao je.

Prisjetio se i trenutka kada je njega i njegovu ekipu zaustavila vojska i policija i oduzele im dokumente.

– Kako uvijek može biti gore od gorega, oduzeli su nam sve dokumente. Meni su rekli da se skinem i odmorim, a onda će policajac doći kod mene, a kolegicu je jedan vojnik počeo dirati po kosi. Sjetio sam se da kod sebe imam press iskaznicu Slobodne Dalmacije, upalio sam navigaciju i tražio od njih da nam kažu sve potrebne podatke kako bi naša logistika došla po nas. Kad su vidjeli da smo novinari, odmah su nas pustili i vratili dokumente – prepričao je Rakela nimalo ugodan događaj koji je srećom dobro završio.

rakela 4 rakela5

Rakela je u svom stilu nasmijavao Šibenčane svojim doživljajima s jedinstvene motoavanture, a podršku su mu došli dati i članovi Moto klubova Okit i Galeb.

rakela6 rakela7

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.