U Šibeniku uskoro i druga craft pivovara: Vedran, Mate i Nikola svoje prvo pivo nazvali su brojkom

Foto: Pivnica.net

U gradskoj četvrti Meterize uskoro će biti otvorena druga craft pivovara u Šibeniku, jednostavno nazvana 022. Unajmljeni prostor veličine 105 četvornih metara opremljen je svom neophodnom opremom, čeka se još samo plomba Zavoda za mjeriteljstvo na bačvama i šibenski trojac, Vedran Škugor i braća blizanci Mate i Nikola Bilušić, mogu početi kuhati.

Prve količine njihovog piva u šibenske kafićem trebale bi stići najkasnije do 1. prosinca ove godine.  Bit će to pivo stila California Common čiju su recepturu razvijali gotovo godinu dana i za to vrijeme isprobali deset varijanti, piše portal pivnica.net.

– Mislili smo da smo prvi s tom idejom, ali nas je ipak Garden prestigao, kaže Vedran Škugor, direktor pivovare, zadužen za financije i papirologiju, inače diplomirani inženjer prometa.

Pivo će biti punjeno u smeđe ale boca od 0,5 i 0,33 l, klasične kao i u većine malih pivara. Kapacitet proizvodnje u početku će biti 3600 litara mjesečno. Do ljeta planiraju nabaviti još barem jedan, a možda i dva manja fermentora od po 500  litara za nove vrste, vjerojatno American Brown Ale i Imperial Red Ale.

Foto: Pivnica.net
Foto: Pivnica.net

Vedran, Mate i Nikola vole svoj grad, i s puno ljubavi govore o Šibeniku i cijeloj županiji ističući dva nacionalna parka, nebrojeno kulturnih znamenitosti, neslućene iskorištene i neiskorištene turističke potencijale. Zato su pivovaru nazvala pozivnim brojem za Šibensko-kninsku županiju.

– A i naše prvo pivo nazvali smo brojem koji ima veze sa Šibenikom – 1066. To je godina prvog spomena grada, najstarijeg hrvatskog samorodnog grada na Jadranu. U jednom dokumentu, na Božić, spominje ga najmoćniji hrvatski kralj Petar Krešimir IV. Drugi razlog zašto smo pivo nazvali brojkom je taj što nitko u Hrvatskoj do sada svoju pivovaru i pivo nije nazvao samo brojkama. Eto, da ne budemo nečija kopija. Malo originalnosti ne škodi”, objašnjava Vedran.

– Obzirom na ime pivovare, ali i ime piva, ponajprije se baziramo na tržište Šibenika i okolice. Ali to ne znači da ćemo zanemariti i ostali dio Hrvatske. Dapače, već imamo dosta dogovorenih kafića izvan Šibenika, kaže.

 

Do sada su u pivovaru uložili 100 tisuća kuna vlastitog novca i 150 tisuća kuna kredita Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, a ulaganja do početka prodaje piva bit će još. Iako su zbog birokracije i papirologije skoro na rubu živaca projekt uspješno i polako privode kraju jer su dobili dosta savjeta od drugih kolega pivara, tako da im je spašeno puno dragocjenog vremena.

Cijeli članak pročitajte na pivnica.net.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.