U šibenskim privatnim vrtićima ogorčeni odnosom Grada: Nekome Božić, nekome Grinč

Isprovocirane riječima gradonačelnika Željka Burića na prošloj sjednici Gradskog vijeća, kada je o privatnim i vjerskim vrtićima govorio kao da su nepoželjni, koristeći frazu kako su ‘nažalost niknuli’, prvi put su zajedničku konferenciju za novinare održale osnivačice svih pet šibenskih privatnih ustanova predškolskog odgoja uz potporu predstavnice roditelja i gradskog vijećnika Antona Dobre.

Odgovarajući na prijedloge amandmana Antona Dobre, kojima bi se osiguralo 200 kuna subvencije više po djetetu koje boravi u privatnim i vjerskim vrtićima te vratilo nepravedno uskraćenu ratu subvencije za kolovoz 2018. godine, gradonačelnik Burić rekao je između ostalog kako Grad Šibenik godinama nije izvršavao svoje obveze izgradnje novih vrtića što je rezultiralo ‘nažalost nicanjem privatnih i vjerskih vrtića’.

– Naša borba s Gradom traje punih 20 godina i pomaci su gotovo zanemarivo minimalni, a unatrag sedam godina apsolutno nikakvi. Istina je da Grad nije izvršavao svoje obaveze, ali i iz razloga što je to za njih napravio netko drugi u proteklih 20 godina. Do danas imamo 11 suvremenih objekata u skladu sa svim standardima. U 80-tim i 90-tim godinama imali smo liste čekanja na kojima je ostajalo po 300 neupisane djece i taj ‘višak’ su preuzeli privatni vrtići. Danas u 11 objekata brinemo o više od 700 djece sa 120 mladih stručnjaka. Boli nas kada gradonačelnik kaže kako smo nicali. Nismo gljive i nastali smo u dogovoru i uz suglasnost Grada, koji je i tri svoja prostora dao u najam privatnim vrtićima, kazala je Zorana Ivić iz vrtića Žižula, očekujući od gradonačelnika Burića obrazloženje izgovorenih riječi.

vrtići2

Gradonačelnikove riječi kako su privatni vrtići upisivali djecu po kriteriju profita, demantirala je Jasna Grubišić iz vrtića Sunce.

– U aplikaciji eUpis, koja je identična za sve vrtiće na teritoriju Šibenika, gradska uprava pregledava bazu djece koja su udovoljila uvjete za upis, dakle samo onu koja imaju priloženu svu obveznu dokumentaciju, te definira broj djece koja će biti sufinancirana od strane Grada, a to su djeca koja su udovoljila kriterijima, rekla je Grubišić.

Napomenula je kako nepovećavanje subvencije za djecu u privatnim i vjerskim vrtićima stavlja 700 djece koja udovoljavaju svim kriterijima, odnosno njihove roditelje u diskriminirajući položaj. Također podsjeća da im je subvencija, za kolovoz ove godine, oduzeta isključivo na temelju indicija, a opravdana je potrebom štednje u proračunu.

Kako je gradonačelnik Burić na sjednici predložio svima da ‘uguglaju’ Veliku Goricu u kojoj je samo jedan privatni vrtić, Katja Ercegović iz vrtića Osmjeh to je učinila.

– Velika Gorica ima dva privatna vrtića, ali osim što daje istu subvenciju za djecu u gradskom i privatnom vrtiću također subvencionira i svu djecu koja iz Velike Gorice pohađaju vrtiće u Zagrebu, kazala je Ercegović.

vrtići3

Šibenik ima pet privatnih i vjerskih predškolskih ustanova sa 120 zaposlenih i skrbi o 700 djece, a Grad Šibenik ima dvije ustanove sa 170 zaposlenih i 950 djece, što sigurno potvrđuje potrebu postojanja privatnih i vjerskih vrtića.

– Mi se pitamo zašto nekome Božić, a nekome Grinč. Netko ima pravo na bonuse i nagrade, a mi moramo dizati kredite kako bi uplatili plaću taj mjesec kada nam je oduzeta. Mi u kolovozu nismo zatvorili vrata, poručila je Ercegović.

Kako su, na svih šest zahtjeva za sastanak u 2018. godini, iz gradske uprave dobili odgovore kako nemaju o čemu razgovarati, podsjećaju i da je grad uz povelju ‘Grad prijatelj djece’ preuzeo i neke obveze, a povelju je dobio participacijom i privatnih i vjerskih vrtića.

Podsjetili su i kako na razliku od 200 djece, gradski vrtići imaju proračunsku stavku od 30 milijuna kuna, a privatni 5 milijuna kuna, iako su privatni i vjerski vrtići trenutačno iznad razine standarda u gradskim vrtićima. Da su na rubu opstanka, ilustrirali su i zatvaranjem jednog objekta vrtića Osmijeh krajem listopada ove godine te najavili organiziranje javne tribine u siječnju na koju će pozvati sve čimbenike u predškolskom odgoju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.