Uz one cvjetne vjesnike proljeća stigli su na šibensku tržnicu i prvi stručci šparoga, zelene delicije koja se trenutno prodaje za 50 kuna za vezicu. Prve ožujske kiše i napokon nešto intenzivnije sunčane zrake u pravilu mame izdanke mladih šparoga. Berači su već ovaj vikend krenuli u potragu na dobro im poznate lokacije na kojima se među dračom svake godine pojave nježne zelene stabljike s ukusnim cvjetnim vrhom.
– Gledaju ljudi, pitaju neki i za cijenu pa kukaju da im je puno. Ima ih što bi se cjenkali, ali ja neću. A šta mogu, nisu ni meni pale s neba. Kome je puno neka bere sam, kaže jedna prodavačica na šibenskoj tržnici.
To što je šparoga među vjesnicima proljeća ne bi nas trebalo čuditi jer spadu u porodicu ljiljana. Iako u rodu s cvijećem šparoga je povrće i to posvuda delikatesno. Neupitno je njezina najveća vrijednost u ljudskoj prehrani bogatstvo mineralnim tvarima i vitaminima. Najbogatija je kalijem, zatim fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Sadrži dosta mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Šparoge su odličan izvor folata i vitamina C; dobar izvor tiamina i vitamina B6; dok su osrednji izvor vlakana, vitamina A, bjelančevina, riboflavina, niacina i magnezija.
Nije ni čudo što se šparoge ubraja među najzdravije namirnice svijeta. Poboljšavaju zdravlje probavnog sustava i srca, pogoduju i zdravlju fetusa, imaju prirodna diuretička svojstva i povoljan utjecaj na zdravlje kostiju i dobar su antioksidans.