Ekonomska škola koordinator velikog EU projekta

U svijetlu nedavnog ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, i Ekonomska škola Šibenik postaje akterom na europskoj sceni. Škola je u sklopu programa ‘COMENIUS’, Agencije za mobilnost i programe EU, ove godine dobila multilateralno partnerstvo sa srednjim školama iz Poljske, Mađarske, Italije i Turske.

MAKSIMALAN BROJ BODOVA

Štoviše, upravo je Ekonomska škola Šibenik postala koordinator, i to projekta koji nosi naziv ‘C Code to Common Future’ i dobila za njega maksimalan broj bodova od Europske komisije, te europski prioritet broj jedan. Škola je dobila 22.500 eura i tijekom partnerstva koje traje dvije godine učenici će odlaziti u zemlje partnere i zajedno raditi na mini projektima koji se tiču očuvanja i zaštite okoliša, te senzibiliziranje javnosti za ta pitanja.

– Iako su stručnjaci utvrdili da su tinejdžeri dobna skupina koju najmanje zanima okoliš, škola će to pokušati promijeniti i pokazati javnosti da kroz akcije analize vode, pošumljavanja, organizacije koncerta, aukcija, izložbi za razminiranje naše županije izdavanje 6-jezičnog rječnika i promotivnog videa, učenici mogu očuvati svoj okoliš jer će ga oni i baštiniti – kaže profesorica Ivana Kardum Goleš, voditeljica projekta.

Tako je prošlog ponedjeljka u Ekonomsku školu došla delegacija od 39 učenika i profesora iz zemalja partnera, koji će narednih pet dana provesti u zanimljivim radionicama i izletima po županiji.

Škola se može pohvaliti još jednim projektom, imena ‘You Complete Me’ kojeg dodjeljuje ‘Aces’, Akademija srednje europskih škola, i u sklopu kojeg je u nedjelju 29. rujna u Bukurešt na kick-off sastanak otišao učenik drugog E. razreda Ekonomske škole Ivan Đangradović, skupa s voditeljicom projekta, profesoricom Nadom Bujas. Kasnije će i cijeli 2.E razred otići u Češku i Bugarsku, odakle će učenici posjetiti Šibenik već polovicom listopada.

KONTAKT PREKO FACEBOOKA

– Sa svim tim školama učenici su već u kontaktu, ponajprije preko interneta i društvenih mreža. To je bio i jedan od uvjeta projekta, da se učenici koji dolaze u posjet unaprijed upoznaju s našim učenicima – kaže profesorica Nada Bujas.

Tema ovogodišnjeg natječaja je ‘Različitost, ja i drugi: Otkrivanje različitosti oko mene i u meni’, točnije promicanje tolerancije, anti diskriminacije i suživota na prostoru srednje Europe.

– Meni se čini kako do te netolerancije najviše dolazi zato što se dovoljno ne poznajemo, pa se veselim odlasku u Bukurešt, kasnije i u druge zemlje na licu mjesta upoznati naše vršnjake. Inače, moram naglasiti kako ne idem ja u Bukurešt zato što sam najbolji učenik, ovo ili ono, jednostavno me cijeli razred izabrao, mogao je to biti i netko drugi, svi zajednički sudjelujemo u projektu- kaže Ivan Đangradović.

Preko popularnog ‘fejsa’ već se naziru i nova prijateljstva, iako je projekt tek zaživio.

– Već smo primijetile neke zanimljive face, s nekima se već dopisujemo, tako da kad dođu kod nas za dvadesetak dana, znat će i oni sve o nama, i mi sve o njima. Komuniciramo na engleskom, koji svima u razredu manje-više dobro ide. Što je zanimljivo, na početku sve to skupa nismo shvatili previše ozbiljno, ali nakon par sastanaka i jedne radionice koja se održala u gradskoj knjižnici, jako smo se svi u razredu zainteresirali i jedva čekamo da to sve skupa počne – kroz smiješak kažu učenice Josipa Blačić i Marija Vukšić.

Razrednica Nada Bujas kaže da je projekt poput ovog jako važan i zbog specifične opterećenosti prošlošću svih Hrvata, kako mladih, tako i svih ostalih.

GRAĐANI DRUGOG REDA

– Primjerice, kad smo još davnih dana prije rata išli po krpice u Trst, pomalo smo se osjećali kao građani drugog reda, respektirali smo Talijane. S druge strane, prema ljudima koji su dolazili kod nas, poput Čeha i Poljaka, odnosili smo se s visoka. Zato mi je i drago što smo u razmjeni baš sa školama iz Bugarske i Češke – kaže profesorica Nada Bujas.

Kako se za svaki istup u medijima moraju navesti i organizatori i pokrovitelji projekta, učenici napominju da moramo spomenuti pokrovitelje, ‘Zakladu Erste’ i ‘Danube Region Strategy’.

– S tim da nam ta sredstva nisu dovoljna, tek za osnovne stvari, poput karte za put. Zato pozivamo i sponzore da nam pomognu – kaže učenik Ivan Plenča.

Jedina škola u Hrvatskoj koja je dobila čast koordinirati tako značajna EU projekta sponzore svakako i zaslužuje.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.