FOTO: 3D RADOVI MAJE ANTIĆ: Kad crteži izranjaju iz papira

Maja Antić je 24-godišnja Šibenčanka koja strast prema crtanju nosi iz mladih dana. No, donedavno Maja svom talentu nije pridavala previše pažnje. U njezinom fokusu bio je samo sport, trenirala je košarku. Prije dvije godine, sasvim slučajno s ugljenom u ruci i papirom ispred sebe, započela je svoju priču koju donosimo u nastavku.

Kada i kako je započela tvoja strast prema crtanju? Jesi li se i kao mala izdvajala među vršnjacima?

Moja strast prema crtanju traje još od malena, ali zbog brojnih obveza, nisam tome pridavala dovoljno pažnje. Intenzivnije sam se počela baviti crtanjem prije dvije godine, sasvim slučajno, sestra je kupila ugljen u knjižari i htjela isprobati crtanje tom tehnikom, ali pošto nije imala dovoljno slobodnog vremena za crtanje zbog poslovnih obaveza, dala je ugljen meni. To me privuklo i od tog dana gotovo svaki dan crtam.

Radi li se o čistom talentu ili je riječ o mukotrpnom vježbanju?

antic maja crtica (1)

Talent je uvijek ključan, bez dvojbe, ali ništa manje bitna je i vježba, odnosno svakodnevno crtanje, proučavanje i uspoređivanje vlastitih i tuđih radova, te stalna želja za napredovanjem, ustvari više strast nego želja za još bolje napravljenim slikama. Nikad nisam pohađala satove crtanja, ali u današnje vrijeme većina toga je dostupna prijeko interneta, pa sam tako i naučila neke stvari koje su mi pomogle, ima dosta tekstova, a i video sadržaja na youtubu i sličnim servisima.

STUDIJ U ŠIBENIKU

Hoćeš li se baviti stečenim zvanjem nakon fakulteta ili želiš nastaviti raditi u umjetničkim granama?

antic maja crtica (11)

Završila sam srednju prometnu školu, a isto to sad i studiram, cestovni smjer, apsolventska godina. A hoću li se time baviti u životu ili ne… Hm, u ova teška vremena izuzetan je luksuz birati zanimanje i malo tko si tako nešto može priuštiti, sigurna sam samo da ću, koji god posao budem radila, svakako naći vremena i za crtanje. Inače, velika mi je želja bila otići u Zagreb na Akademiju likovnih umjetnosti, no kad završim fakultet u Šibeniku, vidjet ćemo hoću li biti u mogućnosti otići na još jedan studij.

Gdje crpiš inspiraciju i gdje najčešće crtaš?

Inspiracija mi najčešće dolazi kad pogledam neki video o crtanju preko youtubea ili kad pogledam neke fotografije. Najčešće crtam u svojoj sobi. Volim imati mir, jer to najbolje djeluje na moj crtački izričaj, buku i gužvu ne preferiram.

Što ti je najdraže crtati? Koji su crteži najzahtjevniji?

antic maja crtica (9)

Najdraže mi je crtati portrete i 3D crteže. Najzahtjevniji su crteži građevina, imaju jako puno detalja te zahtijevaju preciznost i dosta slobodnog vremena.

OLOVKA, UGLJEN i PASTEL

Kojim tehnikama se najradije koristiš?

Grafitna olovka, ugljen i suhi pastel. Rado bi češće koristila i neke druge tehnike, no one zahtijevaju više radnog prostora kojeg je trenutačno u mojoj sobi jako malo.

Najčešće crtaš portrete. Koliko treba vremena da nastane jedan portret?

antic maja crtica (3)

Uglavnom se naručuje za poklone bližnjima, najčešće portreti mladenaca, parova i djece. Teško je precizirati koliko je potrebno vremena, jer svaka je slika zaseban izazov i, koliko god na prvi pogled bile slične, toliko su i različite, a usto, s obzirom da mi je ovo zasad samo hobi, vrijeme potrebno za nacrtati sliku podosta ovisi i o količini slobodnog vremena i vlastite inspiracije.

Jako zanimljivi i trendi su crteži u 3D tehnici, koliko su kompleksni za nacrtati? Kakvi se motivi najčešće traže za tu tehniku?

Crteži u 3D tehnici nisu ništa zahtjevniji od ‘običnih’, to uglavnom crtam za svoj gušt, onako na brzinu. Ujedno su mi i jako zanimljivi zbog dojma ‘iskakanja iz papira’. Motive uzimam iz okruženja, što se nađe pri ruci u trenutku inspiracije, voće, čaše, žlice i slični raznorazni predmeti.

Primijetila sam da voliš crtati životinje, jesam li u pravu?

Da, ljubiteljica sam životinja, te kad vidim neku dobru fotografiju jednostavno ne mogu odoljeti, moram je nacrtati. Imam dva kućna ljubimca, zamorce, Shagya i Scoobya, dugodlakog i kratkodlakog, oko šest mjeseci stare, drage i umiljate životinje.

UZORI

Imaš li nekog uzora u crtanju? Kakve su kritike obitelji i prijatelja?

antic maja crtica (4)

Da, uzor mi je mladi talentirani umjetnik iz Londona, Kelvin Okafor. Uglavnom su pozitivne kritike i podržavaju me i obitelj i prijatelji u tome, kao i moj dečko koji mi je velika potpora u svemu.

Misao za kraj…?

Velika mi je želja predstaviti svoje radove Šibenčanima, rado bi ih izložila u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić koja aktivno prati šibenske umjetnike, a ponajviše mlade. Nadam se nekoj nekakvoj budućoj suradnji. Želim još kazati kako bi trebalo mlade umjetnike u Šibeniku još više poticati i poduprijeti u njihovom radu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.