Sezona je mirisnog, pomalo nostalgičnog, voća – dunja. Na šibenskom pazaru dunja nema u velikoj ponudi, mi smo pronašli tek dva štanda na kojima se prodaju. Prodavačice nam pojašnjavaju kako ih Šibenčani mnogo ne traže ili ih imaju u svojim vrtovima ili su ‘lini praviti kompote, marmelade…’.
No, dunje su osnovni sastojak jedne stare, pomalo zaboravljene, ali ukusne slastice – kotonjade. Sigurno se sjećate te delicije koje su pravile vaše bake, a ‘gutali’ smo ih tijekom božićnih blagdana. Ukoliko tu tradiciju želite obnoviti, sada je pravo vrijeme budući da se kotonjada može dugo sušiti.
Tradicionalna kotonjata se radi u omjeru kolika je težina propasiranih dunja toliko ide šećera. Zatim je se stavi kuhati mješajući dok se ne zgusne. Pred kraj se u nju stavljaju bademi ili orasi, cijeli ili ugrubo nasjeckani.
Kada je gotova lijeva se u reljefne kalupe za kotonjatu te se suši nekoliko dana na zraku. Nakon što se prosuši i stvrdne, vadi se iz kalupa i sprema zajedno sa lovorovim listovima u kutiju…
Kažimo za kraj kako dunje na šibenskoj pijaci možete pronaći za 12 kuna po kilogramu.