FOTO: Pravo je vrijeme za napraviti staru, ukusnu kotonjadu

Sezona je mirisnog, pomalo nostalgičnog, voća – dunja. Na šibenskom pazaru dunja nema u velikoj ponudi, mi smo pronašli tek dva štanda na kojima se prodaju. Prodavačice nam pojašnjavaju kako ih Šibenčani mnogo ne traže ili ih imaju u svojim vrtovima ili su ‘lini praviti kompote, marmelade…’. dunje (1)

No, dunje su osnovni sastojak jedne stare, pomalo zaboravljene, ali ukusne slastice – kotonjade.  Sigurno se sjećate te delicije koje su pravile vaše bake, a ‘gutali’ smo ih tijekom božićnih blagdana. Ukoliko tu tradiciju želite obnoviti, sada je pravo vrijeme budući da se kotonjada može dugo sušiti.

dunje (3)

Tradicionalna kotonjata se radi u omjeru kolika je težina propasiranih dunja toliko ide šećera. Zatim je se stavi kuhati mješajući dok se ne zgusne. Pred kraj se u nju stavljaju bademi ili orasi, cijeli ili ugrubo nasjeckani.

kotonjata

Kada je gotova lijeva se u reljefne kalupe za kotonjatu te se suši nekoliko dana na zraku. Nakon što se prosuši i stvrdne, vadi se iz kalupa i sprema zajedno sa lovorovim listovima u kutiju…

Kažimo za kraj kako dunje na šibenskoj pijaci možete pronaći za 12 kuna po kilogramu.

dunje

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.