FOTO: Šegrt Hlapić oduševio šibenske mališane

U programu MDF-a večeras se na rasporedu našla predstava ‘Čudnovate zgode Šegrta Hlapića’, u režiji Roberta Waltla. Malo dječje remek-djelo dramatizirala je i songove za predstavu napisala Olja Savičević Ivančević. Učinila je to s poštovanjem i spretno, sačuvavši kostur priče i naglasivši temeljne ideje spisateljice Ivane Brlić Mažuranić. Zbog velikog broja okupljenih, predstava će se večeras odigrati dva puta.

IMG_6472

Nema djeteta koje je u nas odraslo zadnjih stotinu godina, a da nije čitalo o čudnovatim zgodama Šegrta Hlapića. Nekih odavno nema, neka od te djece su postala odrasli ljudi, ali srca im zaigraju kad čuju ‘Hlapić je bio malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce. A jer je bio takav, zato je srećno isplivao iz mnogih neprilika…’. Ovim je citatom započela i večerašnja predstava i iznamila osmjehe brojnih okupljenih.

IMG_6504

Olja Savičević Ivančević, naša je uspješna pjesnikinja, napisala prema ovoj pripovijetci novu dramu. U njoj je sačuvana ona ljepota jezika kojoj su se divili suvremenici Ivane Brlić Mažuranić, a na zanimljiv način uvela današnje elemente. U drami je opisano sedmodnevno putovanje kroz dogodovštine s malim Markom koji je izgubio svoje guske, a Hlapić i Bundaš mu ih pomažu pronaći. Susreli smo Crnog čovjeka, tu Hlapić ostaje bez svojih čizmica. Susret s Gitom dirljiva je slika o dvoje siročadi koji sklapaju pakt da pomognu jedno drugom u svim nevoljama. Hlapić je pomogao seljanima u polju, a Gita je izvela predstavu za umorne sjenokoše i tako su zaradili svoju prvu plaću.

IMG_6492

U ‘Šegrtu Hlapiću’ igraju Alin Antunović, Nikša Arčanin, Ivica Beatović, Milena Blažanović, Srđan Brešković, Petar Konkoj, Andrea Majica, Ivan Medić, Marko Petrić, Sanja Vidan i Lara Živolić.

IMG_6473 - kopija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.