FOTO: Šibenčani ‘jači’ od petka 13-og

Mnogim ljudima petak  13. ulijeva strah u kosti iako ni sami ne znaju zašto. Zapravo,  nikada nije razjašnjeno podrijetlo vjerovanja u nesreću broja 13. Postoje mnoge povijesne činjenice ali ni za jednu se ne može sa sigurnošću reći da je samo izvorište tog strahovanja. Upitali smo Šibenčane što misle o ovo vjerovanju. Redom smo dobili slične odgovore i iskustva sa strašnim petkom 13-im.

Nera nam je kazala kako je njoj broj 13 veoma sretan broj.

petak0

-Što se tiče petka trinaestog on je za mene dan kao i svi drugi te ga doživljavam kao običnu svakodnevnicu. Istina, kada smo bili djeca vjerovali smo u razne priče o tom danu, ponekad bi čak namjerno jedni drugima činili dišpete i uvjerili ih da im se dogodilo prokletstvo tog dana, no to su bile dječje igre. Samo se nadam kako se neću ureći ovom izjavom-kazala nam je Nera.

Antonija i Katarina bezbrižno su šetale rivom kada smo im prišli, pa se dalo zaključiti da ne vode posebnu pažnju oko današnjeg dana.

petak1

-Nikada nismo pazile na taj dan i bile dodatno oprezne. Čule smo mnogo priča i čitale o tome, ali nikada nismo pomislile da se to desilo na taj dan zbog ukletog petka i broja 13. Neki vjeruju, no mi nismo praznovjerne i samo ćemo nastaviti uživati u današnjem lijepom i sunčanom danu-kazale su nam djevojke.

Šime je kazao kako je za njega sretan dan, jer je njegov prijatelj baš na današnji petak 13. dobio plaću.

petak2

-Prijatelj je dobio plaću pa je tako za mene sretan dan, a ako se sjetim da mi se prijatelj oženio na petak 13., onda možda i nije-kroz smijeh je kazao Šime i nastavio, za mene su praznovjerna nagađanja, no ipak neke slučajnosti se podudaraju i kada neko doživi neugodno iskustvo povezuje ga s datumom. Oprezan sam jednako kao i druge dane, a sreće i nesreće se uvijek mogu dogoditi-navodi simpatični Šime.

Zorana nije  praznovjerna, a poveznice sa nesrećom za nju su samo splet okolnosti.

petak3

-Ukratko, vjernica sam i ne vjerujem u bilo kakva slična vjerovanja. Sve što se događa jedino je splet okolnosti. Nisam se ni sjetila dok me niste pitali da je petak 13-i, tako da nisam u posebno oprezu.

Strah od petka 13-og  naziva se ‘paraskevidekatriafobija’, a Goran isto kao i svi naši ispitanici nemaju straha, ali je tog dana ipak malo više oprezan.

petak4

-Imamo mi u životu puno više problema nego od straha za petak 13., no ipak zbog brojnih priča koje postoje o tom danu, ponekad budem jednostavno više oprezan-kazao je Goran.

Imate li vi iskustva s ‘Petkom 13-im’? Podijelite ih s nama.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.