FOTO: Vladarica Mediterana došla na šibensku pijacu

Na šibenskoj pijaci u ‘moru’ različite ponude voća i povrća, stigla je i jedna od najzdravijih voćnih vrsta-smokva. Prvo svojom zelenom korom pijeni pažnju, a oni  koji je volu jesti sigurno i slatkastim okusom. Na štandovima su joj se cijene kretale od 10-20 kuna, a raspon takvih cijena kako nam kažu prodavači ovisi tko ih kupuje. Tako je cijena viša većinom strancima koji će za smokvu izdvojiti više novaca.

IMG_9279

Anka Krečak dugi niz godina uzgaja i prodaje svoje smokve, a u tome joj pomaže vrijedna unuka Ira. Stoga nam je bila idealan sugovornik za ovu temu. Kratko nam je opisala kada je smokva idealna za jesti.

IMG_9284

-Najbolja je kada je meka na opip, zdrava, puna mesa. Ona je tada sasvim zrela, mekana, puna i slasna. A o svježini toga voća posvjedočit će vam jedna mala bijela kapljica koja se biseri na njenom samom kraju-kazala nam je Anka Krečak te istaknula kako u svojem dugogodišnjem iskustvu može potvrditi kako su turisti svake godine iznova oduševljeni ovim zeleno-rozim plodom.

IMG_9327

Smokva u sebi ima i ljekovita svojstva, tako pomaže u kontroli razine šečera u krvi te snižava razinu kolesterola. Smokva se preporučuje protiv PMS-a, a magnezij iz nje liječi brojne bolesti, potiče vitalnost i zdravlje te usporava proces starenja. Sušene smokve imaju trostruko više magnezija nego obične i zato je njihova cijena i dvostruko skuplja od svježe smokve.

IMG_9281

Od svježe smokve možemo napraviti kompot, pekmez i fermentirana pića. Možemo je dodati raznim kompotima, ili je kuhati u vinu. Poslužuje se često s jelima pripremanima od zeca, fazana ili jelima od peradi. Natapana u rakiji od vinove loze, dobiva se piće koje nazivamo smokovača.

IMG_9325

Ukoliko još niste kušali smokvu ove godine, trk na pijacu ili u susjedov dvor 🙂

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.