Halid Bešlić: Mišo i ja smo vrlo slični, naše pjesme narod pjeva zajedno s nama

‘Kralj sevdaha’ Halid Bešlić svoj će prvi koncert u Šibeniku održati ove subote, 9. studenog pod velikim šatorom na području bivše tvornice TEF. U intervjuu uoči dolaska u naš grad pjevač otkriva što sve šibenska publika može očekivati na njegovom koncertu, osvrnuo se na svoj posljednji album, ali i na trenutno stanje glazbene scene na ovim prostorima.

 Ovog proljeća nakon punih pet godina diskografske pauze izdali ste svoj novi nosač zvuka zanimljivog naziva ‘Romanija’. Približite malo našim čitateljima novi album, i recite što nam to dobroga i novoga donosi?

Novi album je izašao prije pola godine, tako nešto, ali tek prije nešto više od mjesec, dva dana album je dobio formu. Pjesme se, kako bih rekao, bude. Već sad vidim na turnejama, na koncertima koje pjesme raja sluša i kojih se 4 – 5 pjesama izdvojilo. Album ‘Romanija’ je dobio ime po istoimenoj pjesmi. Romanija je zavičajna pjesma, koja pjeva o mom zavičaju. O Romaniji. Ona je možda meni osobno najbolja pjesma na albumu i jednostavno album je dobio takav naziv, jer sam se htio malo odužiti svom zavičaju na način da ga spomenem u svojoj karijeri.

Kakve su reakcije publike i kritike na novo izdanje i kako napreduje koncertna promocija po regiji?

Ja se malo bojim tih kritika, ali reakcije publike i kritike su jako dobre, čak i previše. Iako ja nikad ne volim da me se kritizira, ali što se tiče stručne javnosti, kritike su dobre. Međutim meni su najbolja ocjena moji koncerti, moja publika, a popularnost mojih pjesama je sve veća i veća. Što se tiče promocije, sve moje pjesme mogu se čuti na radijima, televizijama, internetu i drukčija promocija od toga mi ne treba, jer kvaliteta uvijek bude prepoznata i bez velike promocije.

Između jedanaest pjesama na albumu nalazi se i jedan pomalo neobičan duet i to s klapom Sveti Nikola iz Metkovića na pjesmi ‘Sviće Zora’. Kako to da ste se odlučili baš za takvu suradnju i koketiranje s dalmatinskim zvukom?

S klapom Sveti Nikola poznam se već duže od 4 godine i jednom su prilikom oni meni u garderobi otpjevali obrađenu pjesmu ‘Malo je malo dana’ u tom svom dalmatinskom žanru, nakon čega sam im rekao da ako ikad budem snimio pjesmu tog tipa, da ću je snimit s njima. Pjesma je ispala svečana, dobro prihvaćena i nosi zvuk vašeg dalmatinskog kraja.

 U čemu je tajna vašeg uspjeha, da i nakon više od 30 godina na sceni, te preko 15 izdanih ploča i dalje rasprodajete koncerte i čvrsto stojite na samom vrhu etnopop glazbe?

Što ja znam u čemu je tajna, vjerojatno pjevam dobre pjesme. Moji živi nastupi su vrlo konkretni, ali mislim da je ključ što pjevam dobre pjesme.

Kako gledate na trenutnu situaciju vezanu uz glazbenu scenu u regiji i kako komentirate sve veću navalu instant folk zvijezda kao i populaciju masovne produkcije nauštrb kvalitete?

Pa uvijek je toga bilo. Ali prava zvijezda uvijek ostane zvijezda, jer narod to vrlo brzo prepozna, za razliku od svih tih površnih, koji se samo pojave, bljesnu… Mislim, može da pjeva tko hoće, ali ostat na sceni malo tko može.

Kakvi su vam planovi za budućnost? Namjeravate i dalje aktivno ostati u glazbi, ili je vrijeme za malo zasluženog odmora?

Pjevat, pjevat i samo pjevat… Šalu na stranu, ali uglavnom pjevat ću sve dok me glas služi. Odnosno, dok me narod hoće, jer što se tiče mene, ja bih već odavno ‘objesio kopačke o klin’, ali narod me hoće i to je to.

Vratimo se unazad, znamo da vas je prije tri godine zadesila teška nesreća, nakon koje ste se jako brzo i uspješno vratili na scenu, recite nam koliko često svirate nakon tog nemilog događaja i da li na neki način birate i važete kada i gdje nastupati?

Sve sam nastupe smanjio, a i koncerte uglavnom biram. Ne pristajem na svaku svirku, jer sada gledam da mi ne bude fizički teško, a i da ne nastupam u nekom kraju najmanje dvije godine od posljednjeg koncerta.

Ovu jesen ste izabrali i svoj prvi nastup u Šibeniku. Koliko često inače nastupate u ovom djelu Hrvatske i kakav je odaziv dalmatinske publike?

Meni je velika čast nastupiti u Šibeniku. Znate Šibenik je onako malo specifičniji, a samim tim da me traže mnogo mi govori. Znate ta publika u Šibeniku i Zadru, a naročito u Šibeniku, oni su vrlo izbirljivi i nije lako izići pred njih. Ali drago mi je da me traže i već to meni puno znači. Meni je to svojevrstan poklon za 60-ti rođendan što pjevam u Šibeniku, koji je doduše 12 dana kasnije.

Otkrijte nam malo što Šibenčani i njihovi gosti mogu očekivati od vašeg nastupa sljedeću subotu?

Pa mogu očekivati sigurno dobru pjesmu i dobar provod, dobru zabavu. Na moj koncert neće doći bilo tko. Doći će oni koji znaju prepoznati kvalitetu i oni koji znaju moje pjesme. No, vjerujem da će doći i mnogi ne zbog mog nastupa, nego zbog mog imena, kao što bi došli da pjeva Mišo. A ja i Mišo smo vrlo slični. Naše pjesme narod pjeva zajedno s nama, što ne može bilo tko.

Za kraj pozovite sve ljubitelje vašeg glazbenog opusa da prisustvuju velikom koncertnog spektaklu u njihovom gradu.

Pa ja vas sve pozivam da prisustvujete mom koncertu, da se opustite i da uživate u mojoj pjesmi, jer oni koji dođu sigurno neće požaliti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.