MATINEJA MARIJA KRNIĆA: Harold and Maude, redatelj Hall Ashby

Surfam tako malo internetom po filmskim stranicama, nešto što sam ranijih godina radio puno češće, nekako sam se štufao i ne zanima me previše moderna produkcija, kad naletim na jedan podatak koji me totalno raspizdio. Tamo neki Amerikanci, a tko bi drugi, opako razmišljaju o tome da naprave remake legendarnog i jednog od meni najdražih feelgood filmova, remek djelo ‘Harold and Maude’ Halla Ashbya iz 1971. godine.

Za one koji film nisu gledali, radi se o prekrasnom prijateljstvu, skoro ljubavi, između tinejdžera opsjednutog samog sobom, sprovodima i ubojstvima, te avanturistički raspoloženoj bakici starijoj od 70, koja u sebi ima toliko života da i depresivni razmaženi tinejdžer odluči kako nema smisla samo kukati i plakati.

Izvanredna kemija između dvoje glavnih glumaca, mlađahnog Buda Corta i glumačke dive Ruth Gordon učinila je taj film jednim od najboljih, nazovimo ih ‘platonsko ljubavnih’ filmova u povijesti. Naravno, uz odličnu režiju Halla Ashbya, ‘Harold and Maude’ su postali kult. Jednostavno prekrasan film o životu u kojem se sve poklopilo, od glumaca, humora, glazbe, priče. A takvih filmova nema puno.

I sad se nekakav nadobudni producent odlučio sve to skupa pokvariti, ne mogu ni zamisliti na koji način bi se remake mogao približiti originalu, ma nervirala bi me svaka sekunda. A kako znamo da se remakeovi rade zbog para, ne bi me čudilo da se sve to skupa pretvori u neki ‘Harold and Maude’ za obožavatelje Twilight sage, jer tinejdžeri su najbolji potrošači. Već me jako uznemirilo što Ridely Scott (pravi skot) radi remake Blade Runnera, ali ni približno toliko kao ovaj novi podatak. Iskreno se nadam da do tog novog filma neće nikad doći. A ako i dođe, izbjegavati u širokom luku!

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.