Prema novoj teoriji, mamurluka se možete riješiti ispijanjem alkohola

NE PRESTAJE potraga za učinkovitim i brzim lijekom protiv mamurluka. 

Danas svatko ima svoju lijek za koji tvrdi da “100 posto djeluje”, a i znanost se često uključuje u raspravu o pravim metodama rješavanja mamurluka. 

Adam Rogers, autor knjige “Proof: The Science of Booze”, smatra da bi se metodom “klin se klinom izbija” mogao liječiti mamurluk, piše Daily Mail. 

Svako alkoholno piće uz etanol sadrži i male tragove otrovnog metanola. U velikim dozama metanol može uzrokovati sljepoću, a u nekim slučajevima i smrt, jer ga organizam pretvara u otrovni formaldehid. 

Doktori trovanje metanolom mogu liječiti tako da pacijentima daju etanol kako bi spriječili pretvaranje metanola u formaldehid. 

“Ako je metanol barem jednim dijelom odgovoran za mamurluk, ispijanje novog pića moglo bi ublažiti simptome mamurluka”, kaže Rogers i dodaje da je njegova teorija još uvijek hipotetska. 

Farmakologinja Lauren Owen sa sveučilišta Keele, članica skupine za istraživanje alkohola, kaže kako postoje neki znanstveni dokazi koji bi mogli poduprijeti njegovu teoriju: “Redukcija mamurluka unošenjem alkohola mogla bi biti uzrokovana aktivnošću alkohola u živčanom sustavu neurotransmitera. Alkohol djeluje na veliki broj kemijskih spojeva u mozgu koji povećavaju osjećaj zadovoljstva”. 

Unatoč savjetima da se nakon pijanstva mora piti puno vode, Rogers kaže da rehidracija organizma ne pomaže uvijek kod simptoma mamurluka jer dehidracije možete riješiti dehidracije, ali mamurluk može ostati. 
 

IZVOR: index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.