Šibenčani o ‘fejsu’: ‘ Ja svoju intimu dijelim samo sa svojom ženom’

Facebook danas slavi 10. rođendan te će svojih 1,23 milijardi korisnika ‘počastiti’ novom opcijom ‘Look back’ pomoću koje će moći pregledati svoju digitalnu povijest, javlja CNET. Povodom prvog desetljeća postojanja, najbitnije sporedne stvari, upitali smo Šibenčane koliko često koriste Facebook te koje su mane i vrline najpopularnije društvene mreže u svijetu.

-Ja svoju intimu dijelim samo sa svojom ženom. Ne koristim Facebook-kratko i jasno poručio nam je novinar Radio Drniša, Đuro Perlić.

MARIJETA

ANKETA1+

-Koristim ga već tri godine, a njegova najveća prednost je brza i besplatna komunikacija. Najčešće koristim chat, često objavljujem slike i statuse, ali pokušavam ne pretjerati u tome, jer kada je to učestalo prelazi granice normale i ukusa. Prije su roditelji bili manje upoznati s opcijama koje pruža ova društvena mreža, pa im je bilo čudno zašto toliko vremena provodim na internetu. Kada su shvatili da tu nema ničeg lošeg prestali su mi prigovarati, osim kada bi trebala učiti, a na fejsu sam. Većina mojih vršnjaka je korisnik Facebooka, to je danas normalno i čudnije je susresti nekog ko nije na fejsu. Od svih prijatelja poznajem samo jednu osobu koju društvene mreže, pa tako ni ova uopće ne zanimaju.

IVA

ANKETA1++

-Prije četiri godine priključila sam se na Facebook. Sviđa mi se što prati trendove i uvodi stalno neke nove opcije. Tako da mi je svaka nova verzija još i draža. Prednost je što se na fejsu brže komunicira i to za nula kuna, isto tako možeš u jednom trenu podijeliti sa svim svojim prijateljima nešto što ti je važno. Najčešće objavim sliku, prije su statusi bili u modi, a danas je to ‘Check In’, odnosno označavanje mjesta na kojem se nalaziš. Prijateljica iz razreda jedina je osoba koju ja poznajem da nema fejs, naravno od ‘generacije interneta’.

IVAN

ANKETA2

-Nisam znao da je danas rođendan fejsa, ali znam da ga ja koristim već tri godine.  Iako svi govore da je nestalo druženja licem u lice, smatram da to ovisi o pojedincu. Osobno ne provodim previše vremena na njemu, koristim njegove pozitivne stvari a to je zasigurno komuniciranje. Nedostatak vidim u previše objavljivanja privatnih stvari, odnosno nedostatku intimnosti.

MIRKO

ANKETA3

-Kada sam počeo prije tri godine koristiti Facebook objavljivanje statusa je bilo ‘in’, danas ih baš i ne pišem puno, za razliku od poruka koje su mi glavno sredstvo komuniciranja s drugima. Moji roditelji ne koriste fejs, pa im se to baš i nije sviđalo, ali s vremenom su se više navikli pa manje i prigovaraju. 

KARMELA

ANKETA5

-Ne koristim Facebook, najviše iz razloga jer mi nije napeto na njemu provoditi vrijeme. Kada sam slobodna radije ću otići u šetnju, pročitati knjigu ili pogledati televiziju. Mlade je Internet pa tako i društvene mreže otuđio, manje se druže uživo, a više virtualno pa smatram da većinom nosi negativnosti. Moje unuke ga koriste i nemam ništa protiv toga, ali kada primijetim da pretjeruju, onda im čisto savjetom kažem kako bi bilo bolje da su manje vremena za kompjutorom.

SABINA

ANKETA6

-Čini mi se kako je ovo već šesta godina da koristim Facebook. Kao njegove vrline smatram, komuniciranje i druženje s ljudima koje ne viđam svakodnevno, odnosno da nam je omogućio komunikaciju s ljudima u bilo kojem dijelu svijeta. Moje kćer također ima fejs, a koliko će dijete boraviti na njemu te na koji način će ga koristiti ovisi isključivo o roditelju. Društvene mreže ako se konzumiraju u normalnim količinama mogu utjecati samo pozitivno. Najčešće objavim fotografiju, manje statuse i druge stvari.

POKLON KORISNICIMA

‘Look Back’ bi trebao predstavljati sentimentalno iskustvo te korisnicima omogućiti da pogledaju kratki film o svojem životu na Facebooku ili pak kolekciju svojih fotografija. Opcija će se vjerojatno aktivirati tijekom dana, a video na njihovoj YouTube stranici pokazuje kako bi to trebalo izgledati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.