ST-@rt: Ivan Špar: Promjene su bile planske i odraz su naše želje da festival prilagodimo publici i bendovima

Nakon što je stručni žiri između više od 70 pristiglih prijava filtrirao 25 izvođača koji su zaslužili naći se na jednoj od 5 kvalifikacijskih večeri 6. po redu festivala autorskih bendova, ST-@rt-a, došao je red da nam Ivan Špar i ove godine približi događanja oko ovogodišnjeg festivala. Već i sam pogled na završni popis izvođača sugerira kako je u organizacijskom smislu došlo do određenih promjena, a bitna činjenica je i to da se nakon pet godina festival umjesto u klubu O’Hara organizira u vrlo atraktivnom Judinom drvu. Prva kvalifikacijska večer na rasporedu je u srijedu 4. ožujka u 22 sata, te svaku narednu srijedu u isto vrijeme do polufinalnih i finalne večeri.
Prošle godine spominjao si kako je lako moguće da će se u samoj organizaciji dogodit određene promjene, što se evo na kraju i ispostavilo kao točna informacija. Bez obzira na opet jako veliki broj prijava koje su pristigle za ovogodišnje izdanje festivala, odlučili ste se smanjiti broj kvalifikacijskih večeri i promijeniti mjesto održavanja festivala. Što vas je navelo da se odlučite za jedan novi koncept i samu promjenu mjesta održavanja ST-@rt-a?
Znali smo da nam u odnosu na ono što smo radili treba promjena. Prvenstveno je došlo do toga zbog velikog broja kvalifikacijskih večeri, kojih je prije bilo čak 12, i tu smo se zbog stvarno ubitačne organizacije željeli malo opustiti i nekako taj broj svesti na normalnu količinu, ali da opet ne radimo na uštrb kvalitete. Tako smo došli do toga da bi cijeli festival mogli napraviti u četiri kvalifikacijske večeri plus polufinala i finale, ali smo zbog stvarno velikog broja kvalitetnih bendova jednostavno morali dodati još jednu kvalifikacijsku večer. Osim toga, jako nam je važna povratna informacija publike koja nas prati i samih bendova, pa smo došli do zaključka kako sve skupa traje jako dugo i već nakon par večeri gubi intezitet. Promjene su bile nužne i ravnajući se prema onima zbog kojih i organiziramo sve ovo jedino ispravno rješenje bila je promjena same koncepcije festivala. Uz to, ove godine festival se prebacio u Judino drvo koji je idealan prostor za klupsku svirku sa vrhunskim uvjetima za sve izvođače i stvarno odličnu ekipu koja vodi cijeli program. Mislim da smo šta se toga tiče napravili veliki korak naprijed i da će publika i ovaj put to znati prepoznati.
Ni ove godine festival nije podbacio što se tiče broja prijava. Osim iz Hrvatske, prijavili su se i bendovi iz šire regije, a neki su i uvršteni u službeni program. Koliko vam je bilo teško odabrati ovih 25 izvođača?
Uvijek je to dosta zahtjevno, ali je i jedno veliko zadovoljstvo. Kako sam i kazao, namjera nam je bila napraviti četiri večeri, ali jednostavno nismo mogli izbaciti još pet bendova te smo u dogovoru s ekipom iz Judinog drva napravili još jednu kvalifikacijsku večer. Što se tiče samog broja prijavljenih bendova, drago nam je da je festival postao poznat kao mjesto kakvo smo i željeli napraviti, i mjesto na kojem bendovi žele nastupati. Kao što znaš, nije nam početna ideja bila da se širimo previše izvan Splita, ali to je valjda nešto na što ne možemo previše utjecati. Ali zadovoljni smo. Na ovom festivalu svirat će dva benda iz Mostara, jedan iz Maribora, ima ih iz Zagreba, Karlovca, Rijeke, Pule i činjenica da im možemo priuštiti jedan zajednički nastup svakako raduje.
Na plakatu se nalaze i neka imena koja su već imala priliku nastupati na ST-@rt-u. Koji je razlog ponovnog uvrštenja u program?
Da. Ove godine imamo čini mi se 5 izvođača koji su nastupili prošle i pretprošle godine, a radi se jednostavno o tome da su poslali dobre materijale koji su nam se svidjeli. Nisu to stari materijali s kojim su već nastupali, a nisu čak ni članovi u bendu isti. Jednostavno ljudi traže još jednu šansu za svoju prezentaciju i ovaj festival im može poslužiti kao dobra odskočna daska za daljnji rad. No, ne mora to ni biti uvijek tako. Nisu se ni svi naši pobjednici ni finalisti okoristili pobjedom na festivalu jer ovo je ipak samo jedan nastup, a za doći do svoje publike treba puno više truda i vremena.
Za pobjednike festivala i ove godine pripremili ste zanimljive nagrade. O čemu se radi?
Osim snimanja maksi singla i video spota, puno zanimljivije je to što smo u suradnji s našim glavnim sponzorom, Ožujskim pivom, dogovorili kako će pobjednik i jedan od finalista otići na turneju u desetak gradova po Hrvatskoj i dva ili tri u BiH, i mislim kako je to najveća korist koju pobjednici festivala mogu imati u Splitu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.