STUDENSKI KUTAK: Studenski život u domu, stanu i s roditeljima

Valentina živi u studenskom domu, Jelena je u iznajmljenom stanu, dok je Brigita odlučila studirati u rodnom gradu. Koliko se njihov život razlikuje, pročitajte u nastavku.

VALENTINA

studenti-valentina
IME I PREZIME/GODINE: Valentina Kunst, 20 godina
STUDIJ /GODINA: Turistički menadžment, 2. godina
Koliko je novca potrebno za studiranje sa smještajem u studenskom domu? Koliko se dom plaća mjesečno? Koji su uvjeti za dobiti dom?

Studentska soba košta 500/600 kn, a ostali troškovi ovise o tome tko ima kakve navike. Smatram da uopće nije stvar mogućnosti, kod većine, nego isključivo navike. Minimalno 500 kn mjesečno za ostale troškove (hrana, higijena i sl.). Uvjeti za dom su socijalni status, za studente prve godine – prosjek ocjena srednje škole, a za više godine – određeni broj ECTS bodova.

Gdje se hranite? Koliko košta meni u menzi?

S obzirom da je menza dosta udaljena od doma, mali se broj studenata oslanja na svakodnevno objedovanje u menzi. Ponuđeni meni u menzi košta 6,50 kn, ako se ne varam. Većina kupuje gotovu hranu ili svatko izdvoji određenu svotu novca, pa kuhamo na veliko.

Koliko često odlazite kući?

Kući se odlazi također ovisno o mogućnostima pojedinaca. Primjerice, studenti iz Zadra putuju svaki ili bar svaki drugi vikend, dok studenti iz Slavonije putuju najčešće svaki drugi mjesec. Kod nekih je to i puno rijeđe, tj. samo kad su veliki praznici.
Mane studiranja u Šibeniku?

Najveća mana donedavno bila je menza, ali iskreno nisam vidjela oduševljenje na studentima otkako ju imamo. Čak se ni po mjesečnom budžetu ne osjeti. Smatram da je jedna od najvećih mana i minimalna mogućnost zapošljavanja u gradu. A ostalo su noćni izlasci, manjak društvenih događanja i aktivnosti. Studentski život je zapravo dosta neispunjen, a popratnih aktivnosti skoro pa i nema.
Smatrate li da je skupo studirati u Šibeniku u odnosu na druge gradove?
Sama činjenica da je minimalna mogućnost zapošljavanja dokazuje da je skupo studirati u Šibeniku, uzmete li u obzir da nisu svi roditelji u jednakoj financijskoj mogućnosti. U nekim drugim, velikim gradovima to ne bi toliko veliki problem, a i studentski smještaj je jeftiniji u nekim gradovim. Šibenik je daleko od studentskog grada. Samo bih se voljela vratiti u grad, Zagreb.

JELENA

studenti-jelena
IME I PREZIME/GODINE: Jelena Silov, 24 godine
STUDIJ/GODINA:2.godina Specijalističkog studija na Veleučilištu u Šibeniku

Koliko je potrebno mjesečno novca za studiranje u iznajmljenom stanu?

Za mjesečni džeparac mi je potrebno oko 1500 kn, u tu cijenu spadaju mjesečna stanarina, režije, mobitel, internet, i plus još nekih 500 kn za ostale stvari. Mogu zaokružiti na nekih 2000 kn mjesečno.
Gdje se hranite? Koliko košta meni u menzi?
Većinom kuham u stanu. Ali se dogode situacije kad ne stignem skuhati, pa do menze. Menu košta 6,50 kn, cijena je pristupačna, hrana ukusna, a i najbitnije je to da iza toga nisi gladan.
Koliko često odlazite kući?

Svaku nedjelju.

Mane studiranja u Šibeniku?

Mislim da nam nedostaje mogućnost zaposlenja preko studentskog ugovora u ovim zimskim mjesecima. Slabi popusti za studente, u određenim branšama. Velika udaljenost studentskog doma od Veleučilišta. Slabi popusti na autobusne karte. Svi imamo mane, ali to se uvijek može popraviti.
Prednosti studiranja u Šibeniku?

Meni je prednost što nisam toliko ipak udaljena od svoje obitelji pa lako i brzo mogu doći do njih. Prednost je pristupačnost profesora ukoliko se nađete u nevolji. Klima je ugodna. Odlazak u drugi grad na studij, daleko od svoje obitelji traži od nas određenu vrst promjene, i prilagodbe. Popratne aktivnosti ovise o nama koliko želimo kao studenti sudjelovati u njima.
Smatrate li da je skupo studirati u Šibeniku u odnosu na druge gradove?
Pa mislim nije toliko skupo, koliko zapravo nedostaju ti raznovrsni studentski poslovi kao u drugim gradovima. Sve to na kraju krajeva dođe na isto bez obzira gdje studirali, bitno je samo kako se postavite prema svemu tome. Inače, Šibenik još nije studentski grad, ali je na dobrom putu da to postane.
BRIGITA

studenti-brigita
IME I PREZIME/GODINE: Brigita Vorih, 23 godine
STUDIJ/GODINA: Specijalistički diplomski studij menadžmenta, 2. godina
Koliko je potrebno mjesečno novca za studiranje u vlastitom gradu? Jeste li razmišljali o studiju u drugom gradu?
S obzirom da živim s roditeljima, samim time ne plaćam režije i hranu, moj trošak studiranja je minimalan. Jedini trošak koji imam su skripte i nastavni materijali koje preuzimam u skriptarnici. Razmišljala jesam, ali spetom okolnosti ostala sam u Šibeniku. Žao mi je je što nisam otišla studirati u neki drugi grad pa da mogu objektivno ocijeniti studiranje tamo i u Šibeniku.
Gdje se hranite?
Hranim se kod svojih roditelja tako da ni tu nemam troška.
Mane studiranja u Šibeniku?
Studenti nemaju svoje mjesto okupljanja. Nedavno je skopljen dogovor sa caffe barom Luna, ali usto nemamo određeno mjesto koje možemo zvati ‘našim’ te ga koristiti za učenje, druženje i međusobno povezivanje.
Prednosti studiranja u Šibeniku?
Meni osobno najveća prednost je ta što nemam velikog troška. No, studentski život je veoma loš kao i njegove popratne aktivnosti, ali Studentski zbor sa studentima VUŠ-a pomalo uvodi sportske aktivnosti, umjetničke izložbe, studentske večeri i razna natjecanja među studentima. Nadam se da će to studenti znati prepoznati i uključiti se u organizaciju. Svaki student u Šibeniku može imati kvalitetan studentski život, ali to ovisi isključivo o njemu! Pružaju se prilike na svakom koraku, a o njemu samome ovisi hoće li to iskoristiti ili ne.
Smatrate li da je skupo studirati u Šibeniku u odnosu na druge gradove?
Sigurno je skuplje nego u drugim studentskim gradovima gdje na svakom koraku možete naići na određene popuste za studente. Studentski zbor VUŠ-a je počeo dogovarati popuste po raznim institucijama i kafićima pa se nadamo da će to zaživjeti, ali kako god svaki drugi student je zaposlen, a to nam govori da im je posao potreban da bi preživjeli u ovom gradu.
Jeli po vama Šibenik studenski grad?
Objektivno gledano nije, ali se ulažu veliki napori da to postane.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.