Žena koja je Šibenčane vratila u povijest

Premda već 20 godina ne živi u Šibeniku, sjećanjem na rodni grad Maja Gnjidić uspjela je preko 3.500 Šibenčana vratiti u povijest. Ujediniti ih na Facebooku da se prisjete svega onog što ih čini Šibenčanima. Preko noći, njezina grupa ‘Iz Šibenika si ako…’ iznjedrila je na tisuće komentara i objava, šibenskih sjećanja, nezaboravnih lica, legendi, dišpeta…S Majom smo porazgovarali o tome kako je uopće došla na ovu odličnu ideju.

GENERACIJA ’70-IH GODINA

face-sibenik1

-Ovaj je trend u Italiji počeo prije otprilike sedam dana. Grupe su počele nicati kao gljive poslije kiše. Iako sam ovdje već 20 godina, moj grad i moja sjećanja ne mogu biti vezana ni za jednu mjesto nego za ono gdje sam rođena, pohađala vrtić, školu, imala prvu simpatiju i ljubav, gdje sam postojala čovjek. Tako sam u petak, nešto prije pola noći, pomislila ‘zašto ne bih probala sa svojim Šibenikom?’ Otvorila sam grupu, mislila da će imati oko 200 članova, ugasila telefon i zaspala. Ujutro sam imala što vidjeti.  Preko 500 upisanih i još stotinjak zahtjeva za upis – priča nam Maja dodajući kako se borila s mailovima koji su pristizali, ali nije joj bilo teško.

-Najviše je komentara generacije ’70-ih  godina, koje sam i ja dio….Vjerojatno su se na našoj generaciji prelomile neke važnije stvari u socijalnom životu, generacija smo koja je bila u zlatnoj sredini. Imali smo točno onoliko koliko je bilo dovoljno za biti sretan. Prije nas možda je bilo manje, a poslije nas, previše – kaže Maja. Nju je u Italiju odvela ljubav. Supruga je upoznala 1993. godine ispred zgrade na Šubićevcu, a godinu dana kasnije odlučila ga je slijediti. Ipak, svoj će grad opisati riječima – ‘jedan i jedini’.

KRUH ‘ŠIBENIKA’, JARČE KOKODAČE, TRIKE TRAKE

face-sibenik

– Sjećam ga se po svemu, od mog vrtića Ruže Vukman, osnovne škole Maršal Tito i Rade Končar koje sam pohađala, do Ekonomske prvih izlazaka, šetnje Poljanom, kave u Maura, Domalda i Bountya, Bobisa, utakmica Elemesa i Šibenke. Praktički svega…- smije se te nastavlja:

-Jeste ikada s nekim pričali o borolete šlapama ili trike trakama? Jeste li se ikada s nekim pričali da je ‘cica’ od kruha ‘Šibenka’ bila najbolja za sendvič ili da ste kao dijete pili dvojni C? Jeste li pričali o vašim dječjim igrama – jarče kokodače, pretvori se pretvori, grupa traži grupu..? Ako niste, sada imate mogućnost jer preko ove grupe možete se prisjetiti svega toga i još puno više, ali i naučiti nešto o svom gradu – poručuje Maja te dodaje kako u grupi nema vrijeđanja i omalovažavanja, no nađe se prostih riječi jer je ipak to ono što čini Šibenik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.