Adventura privukla više od 65 tisuća posjetitelja, od čega 10 tisuća gostiju izvan Šibenika

Adventura, odnosno adventski program koji je trajao dvadestak dana u đardinu, premašila je sva očekivanja te privukla više od 65 tisuća posjetitelja, od čega 10 tisuća izvan Šibenika. S tim podacima izašli su danas iz šibenske gradske uprave te dodali da jedini plastic-free advent u Hrvatskoj i najbolji adventski program na obali bilježi 30-postotno povećanje, kako posjetitelja tako i potrošnje.

– Ponosan sam na ovu posebnu i Šibeniku svojstvenu priču, koja je premašila očekivanja posjetitelja, izvođača, organizatora i sudionika programa. Uspjeli smo dokazati kako Šibenik punim plućima može disati i izvan turističke sezone. Na ovome ne mislimo stati te već za iduću godinu planiramo povezati i niz drugih subjekata te imati još kvalitetniju Adventuru – izjavio je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

željko burić

Najavljena prve nedjelje došašća, i to spektakularnim paljenjem prve adventske svijeće, odnosno svjetlosne zrake s jedne od kula tvrđave sv. Mihovila koja je postala najvećim adventskim vijencem, Adventura je otvorena na blagdan sv. Nikole i to izvedbama šibenskih mališana, okupljenim pod zborskom radionicom Cvrčak i etno-radionicom Balarin.

Nedugo zatim, preko 4.000 posjetitelja već prve noći zabavljalo se uz koncert popularnih TBF-ovaca. ‘Šibenska adventska priča nemjerljivo je bolja u usporedbi sa splitskom!,  poručili su odmah nakon otvorenja, a riječi hvale imali su i ostali izvođači kojih ove godine bilo preko stotinu, od Mayalesa, Matta Shafta, Detourovaca, Opće opasnosti, Nene Belana i Fiumensa, Mira Odaka i Stringsa, Lili Gee, pa sve do Amy Winehouse tribut banda, Fenixa i Bagatina, The Living rooma i Mnogih Drugih.

24025088827_1285955f95_z

U blagdanskom programu uživali su i najmlađi – svakodnevno ih je zabavljala Vesela božićna družina animacijama, hodom na štulama, oslikavanjima lica, Mini Discom, a mališani su uživali i na dječjem koncertu Mire Odaka i Lili Gee pod nazivom ‘Baš je fora biti mali’.

Nikad bolji nije bio ni odaziv na Javni poziv za najam kućica na koji je pristiglo čak 40 prijava, a ove smo godine uživali u proizvodima 24 najbolja prijavitelja i to u produljenom radnom vremenu – svakoga dana od 10 do 23 sata, a vikendom i dulje, do 1 sat u noći.

Rekordan je bio odaziv i na četvrtoj po redu Frituladi, gurmanskom natjecanju koje se vezuje na šibenski vjerski običaj – Proslavu, a da nije sve u glazbenom programu, blagdanskoj dekoraciji đardina i gastronomskoj ponudi, pokazalo je 1.500 Šibenčana i njihovih gostiju na Badnju večer kada se u humanitarnoj akciji puštanja lampiona s Poljane prikupilo više od 10.000 kuna za udrugu Aurora.

38737021524_a40b83a833_z

Sva prosinačka događanja kulminirala su na Poljani jednim od najboljih novogodišnjih programa na nacionalnoj razini, a s Elementalom i Dubiozom kolektiv novu 2018. godinu u Šibeniku je dočekao rekordan broj posjetitelja – njih čak 10.000. Prema statistikama društvene mreže Facebook, samo na Dočeku skupilo se oko 2.500 posjetitelja iz drugih gradova, a na programima u đardinu gostiju iz susjednih gradova bilo je oko 8.000 u svih 28 dana, koliko je ovogodišnja Adventura trajala, pišu iz gradske uprave u svom priopćenju.

Veliko finale Adventure, osim koncerta Nene Belana i njegovih Fiumensa, obilježila je i eko-akcija ‘No plastik je fantastik’ u kojoj se donacijama od 1 kune prikupilo 2.553 kuna koje će biti utrošene u akcijama čišćenja šibenskog podmorja u travnju 2018. godine, a jedini plastic-free advent u Hrvatskoj u ove je dvije godine spriječio da oko 210.000 komada plastične ambalaže završi u prirodi.

38566591245_da8397e591_z

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.