Svjetsko prvenstvo u subotu

Balinjere podmazane, karići spremni: I dogradonačelnik Rakić ima ‘tajno oružje’ za Veliku nagradu ŠibenikaFoto: Arhiva/Šibenski portal

Svjetsko prvenstvo u utrci karića ‘Velika nagrada Šibenika’ bit će održana sutra u sklopu Adventure kada će se natjecatelji, njih tridesetak, u 12 sati krenuti s tvrđave Barone na balinjerama i karićima i spustiti se niz 1.400 metara dugu stazu do početka rive gdje je cilj utrke. Među natjecateljima je i ove godine šibenski dogradonačelnik Paško Rakić koji je preko Facebooka pozvao građane da dođu na utrku, a za Šibenski portal otkrio je i ‘tajno oružje’ koje bi mu trebalo pomoći da što sigurnije i brže dođe do cilja.

– Karić sam prije tri godine dobio od organizatora utrke, Udruge Disco gimnazija i isti karić vjerno me služi na svim utrkama. U odličnom je stanju, jako je očuvan, tako da ću se samo prije utrke malo zagrijati na Baroneu,  testirati balinjere i vjerujem da ću sutra sigurno i uspješno završiti utrku – kazao nam je Rakić.

Za sigurnu vožnju karića, poznato je, potrebne su i dobre cipele, a dogradonačelnik će iz ormara izvući već isprobane.

– Svaku utrku vozim u istoj obući koja me vjerno služi. Moje cipele za utrku su spremne, testirane i dobro koče, tako da nema straha – poručio je Rakić.

Inače, prijave za Svjetsko prvenstvo u utrci karića otvorene su i dalje, a svi zainteresirani za sudjelovanje moći će se prijaviti sve do 11 sati kada na tvrđavi Barone počinje izvlačenje startnih brojeva i pozicija.

– Dosad je prijavljen 21 kandidat, ali imamo natjecatelje koji se još nisu prijavili, a sigurno dolaze na utrku. Nikoga ne odbijamo i svi su dobrodošli – izjavio je Darko Relja Ritmo, predsjednik Udruge Disco gimnazija koja organizira utrku.

Kotizacije nema, a natjecatelji moraju poštivati pravilnik koji propisuje da karić mora biti izrađen isključivo od drva, zadnje balinjere na karićima moraju biti velike od 5 do 7 centimetara, a prednja od 8 do 10 centimetara. Obvezna je i zaštitna kaciga.

– Vozi se u šest kategorija, a sudjelovati mogu djeca, žene, muškarci i stariji od 60 godina. Proglašenje pobjednika bit će održano u Parkiću kada ćemo dodijeliti nagrade u šest kategorija, dok će generalni pobjednik utrke dobiti svoju posebnu nagradu. Svaka dionica utrke je interesantna, pa građanima ostavljamo na volju da odaberu hoće li gledati start utrke i bogene, spuštanje niz Gimnaziju ili dolijetanje u cilj. Kad je karić u pitanju, sve je zabavno, od zvuka koji proizvode balinjere, pa do navijanja i kočenja, i zato je najmanje bitno tko je prvi, a tko zadnji. Najvažnije je druženje i dobra zabava – govori Relja Ritmo.

Nakon proglašenja pobjednika, za sve sudionike i suce 4. Svjetskog prvenstva u utrci karića – Velika nagrada Grada Šibenika pripremljen je prigodni domjenak koji će biti održan na Trgu ispred crkve svetog Frane nakon završetka proglašenja pobjednika u Parkiću.

Pokrovitelji tradicionalnog natjecanja su Grad Šibenik i šibenska Turistička zajednica.

Sklonite aute iz Ulice Put Gimnazije! Niz nju će u subotu jurit karići

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.