Barokna vrata Katedrale iz 1738. godine prvi su eksponat ‘Svetog grada’. Dočekuju posjetitelje pred samim ulazom

Drvene barokne vratnice katedrale svetog Jakova, koje su bile izložene između gradskih vrata i istočnog pročelja šibenske prvostolnice, nakon restauracije ponovno su u javnom prostoru Šibenika. Postavljene su uz glavni ulaz u Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova ‘Civitas sacra – Sveti grad’.

Vratnice su skinute sa zida biskupske palače 2015. godine nakon što su ih utjecaj mora i vremenskih prilika oštetili do te mjere da su ponovno morale na restauraciju, a od sada će biti izložene u Kalelargi pred glavnim ulazom u suvremeni ‘katedralni muzej’.

vratnice2

Te su vratnice u dva navrata obnavljane privatnim donacijama u okviru programa Stanadi, a riječ je o unikatnom spomeniku drvene povijesne baštine ne samo u Šibeniku nego i cijeloj Dalmaciji.

– Kako su izgledale izvorne vratnice šibenske katedrale, nemamo podataka. Katedrala je posvećena 1555. godine, a ove sačuvane drvene vratnice su iz 1738. godine. U oba navrata njihovu je restauraciju financirala Zagreb Montaža. Prva obnova koštala je 70 tisuća kuna, a ova druga 27 tisuća kuna – kazao je šibenski konzervator Ivo Šprljan, voditelj programa Stanadi, obnove povijesnih detalja u Šibeniku.

vratnice3

Podsjetimo, radovi na uređenju ‘katedralnog muzeja’ u palači Galbiani počeli su u siječnju 2017. godine po projektu ‘Civitas sacra – Sveti grad’ za koji je iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobren skoro 31 milijun kuna dok će ostatak novca do 36,5 milijuna kuna, kroz tri godine osigurati Šibenska biskupija kao nositelj projekta.

FOTO Zavirili smo u palaču Galbiani: Katedrala od ožujka dobiva i četvrtu dimenziju

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.