Projekt od 18 milijuna kuna

‘Big Brother’ po šibenski: Više od 200 kamera nadzirat će grad, a iz sigurnosnih soba stizat će ‘čestitke’ na kuće

Više od 200 kamera bit će postavljeno u sljedeće dvije godine na 75 lokacija u Šibeniku. Za projekt ‘težak’ ukupno 18 milijuna kuna, Grad Šibenik se odlučio iz sigurnosnih i preventivnih razloga, a u suradnji s Policijskom upravom šibensko-kninskom bit će oformljene dvije sigurnosne sobe iz kojih će se nadzirati čitav sustav.

– Kamere će biti podijeljene u tri grupe. Jedna grupa će nadzirati dječja igrališta i okoliš javnih ustanova na kojima je primijećena pojačana devastacija u različitim vremenskim razdobljima. Druga grupa su kamere koje će biti postavljene u staroj gradskoj jezgri, a vezane su za prevenciju kriminaliteta. Iako grad Šibenik statistički spada u gradove s niskom stopom kriminaliteta, ovo će biti dodatna prevencija i taj dio odradit ćemo u suradnji s MUP-om. Treća grupa kamera bit će fokusirana na nadziranje prometa i prekršaje u prometu, a njih će sankcionirati policijski službenici i prometni redari. Naime, oni će pratiti prometne prekršaje i automatski slati prekršajne naloge – najavio je šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta.

Grad Šibenik u prvom kvartalu 2020. godine planira pokrenuti postupak javne nabave vrijedne devet milijuna kuna, a potom u 2021. godini završiti projekt ulaganjem dodatnih devet milijuna u cestovni i ulični ‘big brother’.

– Riječ je o ogromnom i složenom projektu umreženom u dva centra, odnosno dvije sigurnosne sobe. Jedna će biti smještena u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj, druga u gradskoj upravi. Također, kroz projekt će biti provedena i obuka djelatnika koji će raditi na nadziranju i praćenju kamera, a koje će biti izuzetno visoke rezolucije, tako da se ne može dogoditi da se za vrijeme vremenskih nepogoda ne može raspoznati lice prekršitelja – objašnjava Mileta.

Pristup sigurnosnim sobama bit će ograničen, a cijeli projekt Grad Šibenik odradit će po uzoru na Zagreb koji je prije nekoliko godina postavljanjem 225 kamera na frekventnim gradskim lokacijama višestruko smanjio broj prometnih prekršaja i vandalskih pohoda, a investiciju je isplatio u relativno kratkom vremenskom razdoblju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.