Bilo je govora o pojeftinjenju polaganja vozačkog. Naravno, u Šibeniku je poskupio

Šibenske autoškole su s prvim danom nove godine podignule svoje cijene, i to za otprilike 600 do 800 kuna, pa se cijena osposobljavanja kandidata za B kategoriju kreće i do 6.500 tisuća kuna bez ostalih ‘nameta’, kao što su obvezni liječnički pregled, polaganje prve pomoći te posebnog plaćanja ispita.

Naime, pet šibenskih autoškola dignulo je, ili će tek dignuti, cijenu jer su dobile mogućnost da same određuju koliko će koštati njihovi programi. To dosada nije bio slučaj jer im je nadležno ministarstvo određivalo minimalnu tarifu, stoga nitko nije htio dizati cijene. No, čini se, dogovor je pao…

– Uskladili smo cijenu s životnim troškovima jer su oni zadnjih 10 godina jako porasli. Samo gorivo je poskupjelo 40 posto. Naša cijena je prošle godine bila 5.717 kuna i narasla je na 6.507 kuna. Koliko čujem, svi su tu negdje dignuli cijenu. Vjerujem da su i ostali kolege u istim gabaritima jer smo radili proračune – kazao nam je Vedran Škugor iz Zelenog vala, jedan od rijetkih koji je bez problema razgovarao s nama o poskupljenju.

Stalno rastu troškovi i to je ono zbog čega su se odlučili na poskupljenje, veli Škugor. U novoj godini moraju uvesti kamere u svako vozilo, kao i GPS uređaje jer će rute biti praćene. Nadalje, instruktori imaju ispodprosječne plaće, a nezadovoljan instruktor je najgori instruktor, govori  nam Škugor.

Čisti opstanak, tako nam je poskupljenje obrazložio Mate Aleksić iz Autoškole Dalmacija.

– Išli smo na više cijene kako bismo opstali u ovom poslu. Zbog profitabilnosti smo poskupili za 500 do 600 kuna – rekao nam je kratko Aleksić.

Što se tiče autoškole Prometno-tehničke škole, Zdravko Peran, ravnatelj te srednje škole, koja u svom sastavu ima i ‘učilište’ za svoje učenike, kaže da će uskladiti cijene s ostalima.

– Ne želim da naša autoškola radi ikome probleme na tržištu. Provjerit ćemo cijene ostalih i ravnati se prema njima. Je li poskupljenje opravdano? Ako će se time poboljšati rad, onda je u redu. No, moram naglasiti kako je u svemu ovome najvažnija sigurnost. Vozačka dozvola je dokument kojim možeš voziti automobil, ali vozači moraju proći što više ‘ozbiljnih’ situacija u prometu, da to osjete na modelima, odnosno na simulacijama – poručuje Peran, inače glavni šibenski prometni vještak.

Bilo je jako puno govora da će ‘pasti’ cijena autoškola nakon promjene zakona, ali to se ipak nije dogodilo. Šibenčani će, vidljivo je, skuplje plaćati autoškole, a jedno polaganje B kategorije će, uz sve ‘namete’ koštati i do osam tisuća kuna. Ako sve položite iz prve…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.