Bilo je govora o promjenama gradskih direktora. Ipak, većina ih ostaje u svojim foteljama

Izbori u Šibeniku u pravilu su do sad značili i promjene u direktorskim foteljama osam gradskih poduzeća i sedam javnih ustanova, a te pozicije najčešće prati i stranačka iskaznica bez koje je rijetko tko dobio povjerenje osnivača. Pozicije direktora ipak su puno atraktivnije, što zbog većih plaća, što zbog drugih povlastica kao što je, primjerice, daleko samostalnije odlučivanje kod donošenja financijskih odluka ili korištenja službenih auta 24 sata. Prošli izbori nisu donijeli promjene na čelu Grada tako da je Željko Burić za sad jedini gradonačelnik kojem su birači povjerili još jedan mandat. No hoće li zadržati i sadašnje direktore tek će se vidjeti.

Prvi će biti ‘testiran’ Goran Bulat, direktor Gradskog parkinga kojem četverogodišnji mandat istječe u studenom ove godine. Kuloari kažu da Bulat može biti miran, a pogotovo kad se zna da je Gradski parking u postupku dobijanja kredita kojim će biti izgrađena podzemna garaža ispod Poljane, projekt mandata Burićeve administracije.

Među prvima kojima istječe mandat trebao je biti i Miho Mioč, odnedavno bivši direktor Vodovoda i odvodnje kojeg je smjenio novi Nadzorni odbor jer je, stari sastav Nadzornog odbora 2015. godine Mioču dao novi petogodišnji mandat što je značilo da bi ostao direktor do 2020. godine. To je naljutilo gradonačelnika Burića i HDZ, a Mioču je presudilo i pet milijuna kuna koliko je poduzeće dalo za dokapitalizaciju Jadranske banke, nakon koje je ta kuća završila u sanaciji na štetu njezinih velikih dioničara, te jamstvo za kredit HNK Šibeniku. Na Miočevo mjesto uskočio je njegov pomoćnik HNS-ovac Frane Malenica pa natječaj za direktora tek slijedi.

Kroz ljeto se pojavila i priča da će s mjesta direktora Gradske čistoće biti smijenjen Novica Ljubičić kojem je mandat počeo lani u svibnju i to navodno jer su gradski oci bili nezadovoljni čistoćom grada u sezoni. Ipak, Gradsko vijeće Šibenika odlučilo je Čistoći pripojiti Zelenilo kojeg godinama vodi Siniša Burić s čijim radom gradonačelnik navodno uopće nije zadovoljan prvenstveno zbog vrlo čestih pritužbi građana da je Šibenik zarastao u travu. Spajanjem tih dvaju gradskih poduzeća Ljubičić je ‘preživio’, jer će ostati direktor, ali i Siniša Burić koji će ipak biti nešto niže rangiran nego do sad.

podi 120617 2

Natječaj bi krajem ove godine trebao biti raspisan i za direktora tvrtke ‘Podi Šibenik’ kojoj je, pod drugi put na čelu Jakov Terzanović. Javna je tajna da ni s njegovim radom u Gradu i HDZ-u nisu zadovoljni jer misle da bi gospodarska zona Podi trebala biti popunjenija te da bi trebalo puno više raditi na njezinoj promociji. Valja ipak izdvojiti da je ta zona u Terzanovićevom mandatu proglašena najboljom hrvatskog gospodarskom zonom.

Do kraja ove ili početkom sljedeće godine bit će raspisan i natječaj za direktora Čempresa gdje je Joško Vuković preuzeo mandat iznenada preminulog dugogodišnjeg direktora Damira Ćapina kojemu je na toj poziciji trebao biti do siječnja 2018. godine.

U prvoj polovici sljedeće godine na natječaj će i direktor tvrtke Bikarac. Tamo prvi mandat odrađuje Robert Podrug, a četiri godine napunit će u lipnju 2018. godine. Podrug je čovjek od povjerenja Nediljka Dujića, predsjednika županijskog HDZ-a, a dobro upućeni kažu i da se dobro ‘snalazi’ u svom poslu gdje je pri kraju realizacija Mehaničko-biološkog postrojenja čime bi Regionalni centar za gospodarenje otpadom Bikarac postao jedan od rijetkih u Hrvatskoj gdje se otpad zbrinjava na suvremen i ekološki prihvatljiv način.

sibenik 1

Nekad vrlo atraktivnu fotelju direktora TEF-a prije nešto više od tri godine dobio je Neven Baus, no u međuvremenu su u gradskoj upravi odlučili restrukturirati tu gradsku tvrtku. Stoga, još nije poznata njegova uloga na čelu ‘tvornice’ koja više od četvrtine stoljeća ne proizvodi – ništa.

Sve u svemu, jako puno se pred izbore govorilo o promjenama u gradskim poduzećima jer su u gradskoj upravi s mnogim direktotirma bili nezadovoljni. Jači angažman je ono što je od njih zahtijevao gradonačelnik Burić. Ipak, većina tih direktora ostat će u svojim foteljama, kao što je i slučaj sa šibenskim javnim ustanovama. A nije tajna da su mnoge u problemima.

Očito se pobjednički tim ne mijenja. Ili je ipak riječ o timu s odgovarajućom stranačkom iskaznicom…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.