Bivši oficir JNA osuđen za granatiranje Šibenika u kojem je poginula jedna žena: ‘Bio sam vojnik. Dogodio se rat koji nitko nije želio’

Bivši oficir JNA Milan Pavlović (73), zvani Paja, osuđen je na splitskom Županijskom sudu na četiri i pol godine zatvora zbog sudjelovanja u granatiranju Šibenika u rujnu 1991. godine, kada su razrušeni brojni sakralni, kulturni, gospodarski i stambeni objekti, te je od posljedica granatiranja poginula i jedna žena.
Pavlović je još u srpnju 1992. godine bio osuđen na 15 godina zatvora u odsutnosti zbog istih djela, a tada je bio jedan od okrivljenih u predmetu ‘Mladić i drugi’. Nakon što ga je Crna Gora izručila Hrvatskoj u lipnju 2017. godine, Pavlović je tražio obnovu postupka, koja mu je i odobrena, piše Slobodna

Optužnica ga je teretila da je sudjelovao u združenom napadu na civile te civilne, kulturne, industrijske i gospodarske objekte u Šibeniku od 16. do 23. rujna 1991. godine. Pavlović je, tada kao zapovjednik topničke baterije, zajedno s Ratkom Mladićem, Slavkom Lisicom i četvoricom visokih časnika JNA, naređivao topničke napade.

Osim materijalne štete, od granate je poginula Marija Krainz, koja je tada bila u svom stanu na Njegoševu trgu. Pavlović je na suđenju praktično priznao optužnicu kazavši da je prihvaća.
– Činjenica je da sam kao pripadnik JNA sudjelovao u granatiranju Šibenika te time izazvao posljedice navedene u optužnici. Međutim, moram navesti da u Šibenik nisam došao ratovati. Bio sam vojnik profesionalac, pohađao sam vojne škole i učen sam biti častan vojnik i časnik. Dogodio se rat koji nitko nije želio. Kao zapovjednik topničke baterije dobivao sam zapovijedi koje sam morao izvršavati, a i sam sam podređenima izdavao zapovijedi koje su se morale izvršavati. Žao mi je zbog toga. Imam troje djece i ozbiljne zdravstvene probleme – rekao je Pavlović, kojem je, odlukom suca Vladimira Živaljića, produljen istražni zatvor.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.