Božan je ‘okinuo’ najljepšu fotografiju u Hrvatskoj: Za idealnu ‘Noć na Vidovoj gori’ čekao je dva sata

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Božan Štambuk iz Splitsko-dalmatinske županije pobjedio je na natječaju ‘Volim svoju županiju’ s fotografijom ‘Noć na Vidovoj gori’. Izložba najboljih uradaka s natječaja otvorena je danas u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u sklopu proslave Dana Šibensko-kninske županije, kada su dodijeljene i nagrade najboljim fotografima. Drugo mjesto tako je pripalo Ivanu Kapoviću iz Dubrovačko-neretvanske županije s fotografijom ‘Zjenica močvare’, dok je treća bila fotografija ‘Lege’, Mateja Snopeka iz Osječko-baranjske županije.

– Ta fotografija je dio mog projekta ‘Odiseja Brač’, a riječ je o fotografskoj monografiji u kojoj mi cilj predstaviti sve posebnosti otoka. Konkretno, ideja mi se javila u dva sata ujutro, kada sam sa svojom djevojkom otišao na Vidovu goru, ali pošto je bilo oblačno morao sam čekati još neka dva sata da se nebo raščisti – kazao je Štambuk o nastanku slike.

Peteročlani žiri nije imao nimalo lagan posao, ali je, kako su kazali, pobijedila demokracija u konačnici.

– Ove godine je bilo najteže izabrati pobjednika, prvenstveno jer se svake godine sve više ljudi prijavljuje na natječaje, pa smo tako imali preko 3.600 slika. Odmah smo odvojili žito od kukolja, jer se na nekima na prvu vidi što su pogriješili. Nastao je jako veliki zaokret što se tiče kvalitete po županijama, jer ja svake godine vodim i statistiku, tako moram reći da su neke županije zakazale. Sveukupno mi se čini da su ‘morske’ županije bile kudikamo bolje od ostalih – izjavila je Marija Milin, predsjednica žirija.

Šibensko-kninsku županiju predstavljao je Krešimir Goleš sa svojom fotografijom svjetionika Mulo.

– Fotografijom se bavim nekih 15 godina iz hobija, a interesira me najviše fotografiranje s dronom. Želio sam prikazati svjetionik Mulo i život svjetioničara na neki način – izjavio je Goleš.

Četvrto izdanje natječaja završilo je 22. travnja, a u mjesec i pol dana, koliko je natječaj trajao, prijavilo se oko dvije tisuće autora, s 3.667 fotografija. Čime je srušen prošlogodišnji rekord, a brojka je šesterostruko veća od prve godine.

– Veseli me to što je ta izložba upravo u mom gradu Šibeniku, koji živi kulturu i na određeni način počinje na pravom mjestu. Cilj nam je tim natječajem povezati sve županije Hrvatske i potaknuti žitelje na promišljanje o svojim krajevima – zaključio je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županije i župan šibensko-kninski.

Inače, izložba je specifična po tome što će obići sve Hrvatske županije i na taj ih način simbolički povezati.

Sve fotografije koje su izbrane u uži krug možete pogledati OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.