Nakon 16 godina rastu plaće u Gradu

Burić i zamjenici odrekli se veće plaće: ‘Nismo nimalo dvojili, cilj nam je privući stručnjake’

Od Nove godine svim službenicima u šibenskoj gradskoj upravi i proračunskim korisnicima ustanova u kulturi plaće će porasti za 11,5 posto, saznaje Šibenski portal. Iz tog povećanja plaća odlučili su se izuzeti gradonačelnik Željko Burić i njegovi zamjenici Danijel Mileta i Paško Rakić, a sve kako bi pokušali privući stručni kadar kojeg u gradskoj upravi nedostaje.

– Kao i svugdje u administraciji, i u Gradu Šibeniku od službenika nadalje sve su plaće male. Zbog toga nam je danas teško pronaći stručni kadar koji bi prihvatio posao u gradskoj administraciji. I sada imamo potrebe za raspisivanje natječaja, ali nema zainteresiranih. Odlučili smo ne dirati koeficijente, nego usklađivati osnovicu koja je trenutno znatno niža od drugih lokalnih uprava. Svi su poviše nas jer su mijenjali osnovicu – pojašnjava razloge za povećanje osnovice gradonačelnik Burić.

Kako postoji i zakonsko ograničenje za sumu plaća, a povećanjem osnovice rasle bi i plaće gradonačelnika i njegovih zamjenika, Gradskom vijeću gradonačelnik šalje prijedlog za smanjenje koeficijenata sebi i zamjenicima sa 6,70 na 6,40, odnosno sa 5,70 na 5,40, čime se svaki od njih odriču povećanja plaće za više od dvije tisuće kuna.

– Nismo nimalo dvojili oko toga da se nas trojica izuzmemo iz povećanja kako bi plaća porasla svima ostalima – kaže Burić.

Odluka o povećanju bruto osnovice u nadležnosti je samog gradonačelnika, a snižavanje koeficijenata trojici čelnih ljudi grada morat će potvrditi Gradsko vijeće.

– Gradonačelnik će bruto osnovicu povećati sa dosadašnjih 3.444 kune na 3.840 kuna. Riječ je o hvatanju koraka, odnosno izjednačavanju s onim što su proteklih godina dobili vrtići i vatrogasci, a njima su plaće rasle za 11,5 posto. S državne razine već su najavljena i nova povećanja plaća tako da ćemo i s ovim usklađivanjem ponovno zaostajati, ali barem se trenutno usklađujemo s njima. Važno je spomenuti i da bruto osnovica u gradskoj upravi nije povećavana još od 2004. godine – pojašnjava Ante Galić, pročelnik Tajništva Grada.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.