Burić obišao radove u prihvatilištu za beskućnike, Jukić poziva građane da doniraju materijal i namještaj

Šibenski gradonačelnik Željko Burić obišao je danas sa suradnicima prihvatilište za beskućnike. Pri kraju su radovi na adaptaciji i prilagodbi potkrovlja za koje će Grad donirati kuhinju vrijednu 13 tisuća kuna, no Burić naglašava kako je funkcionalost prostora ipak najvažnija.

– Mi smo zajedno sa Caritasom sudjelovali u podizanju uvjeta standarda boravka naših  beskućnica i beskućnika. Uređeno je krovište, fasada i dvorište. Ovo je jedan centar za beskućnike, no fali nešto opreme. Uz činjenicu da je Grad vlasnik ovog prostora te podržava ovaj projekt sa 100 tisuća kuna svake godine, donirat ćemo kompletnu kuhinju za gornji prostor da sve bude spremno i funkcionalno za korisnike, pojašnjava.

prihvatiliste beskucnici 130117 7

Miljenko Jukić, v.d. ravnatelj Caritasa, kazao je kako je prihvatilište koje je otvoreno 2014. godine, bilo predviđeno za 10 korisnika u prvoj fazi, dok je u drugoj predviđeno još osam dodatnih ležajeva. Svaki kat veličine je 135 kvadrata, a tu je i uređeno dvorište.

– Ležajevi su u visokoj fazi izgradnje, no još nam nedostaje oprema za sanitarni prostor koji nam je najveći zahvat te poneki dio namještaja. Teško je reći koliki je iznos uložen u izgradnju ovog prihvatilišta, jer smo imali brojne donacije i radnike volontere, kao i same beskućnike, no mogao bih zaokružiti iznos na oko pola milijuna kuna, pojasnio je.

Prema Jukićevim saznanjima, još je šest beskućnika te četiri beskućnice na području Šibenika kojima treba pomoći. U pučkoj kuhinji hrani se oko 200 potrebitih, a tu je i prihvatilište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja. U centrali Caritasa i prihvatilištu djeluje i psiholog koji im je na raspolaganju po potrebi.

prihvatiliste beskucnici 130117 5

– Svakako bi pozvao donatore da nam se priključe. Novac nam nije potreban, donirajte nam materijal i potrebni namještaj, bit ćemo veoma zahvalni, dodaje.

prihvatiliste beskucnici 130117 11 prihvatiliste beskucnici 130117 10 prihvatiliste beskucnici 130117 9 prihvatiliste beskucnici 130117 8 prihvatiliste beskucnici 130117 3

Na samom ulazu dočekat će vas kućni red, nasmijani stanari i čaj. Porazgovarali smo s Draganom, koji je u prihvatilištu već godinu i tri mjeseca.

prihvatiliste beskucnici 130117 2

– Ima nas 10, čisti se svako jutro, postoji kućni red. Slažemo se odlično, a Miljenko je zaslužio nagradu Grada Šibenika. I mi smo pomagali kod uređivanja, bilo je oko 200 vriča smeća iz dvorišta. Cilo lito smo radili. Kad smo došli, susjedi su se dosta bunili oko izgradnje, ali sada su super i pomažu nam i donesu nam i jesti. Vlada kultura i red, a imam i ljubimca-mačka Šimu, koji poide, napravi đir, zadovoljan je Dragan.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.