Burić prelomio: Dolac je teritorij Grada Šibenika i imat će svoju dizalicu

Grad Šibenik će kroz svoju plansku dokumentaciju, odnosno aktualne izmjene detaljnog plana uređenja luke Pekovac i sve druge akte, osigurati zadržavanje dizalice za brodove u Docu, zaključak je to nakon nekoliko sastanaka gradonačelnika Željka Burića i njegovih suradnika s predstavnicima žitelja Doca o problemu dizalice i dolačkog malog škvera.

– Rješenje uvijek postoji kad s ljudima razgovarate. Zaključili smo da ćemo raditi sve da što brže, a plan je da već u jesen ove godine krene projekt podizanja rive u Docu. To je projekt koji će riješiti temeljne probleme svih sugrađana na tom području. Ne samo plavljenja, nego normalnog funkcioniranja i života. Drugi je zaključak da ćemo napraviti sve da se gradu Šibeniku na području Doca omogući postojanje još jedne dizalice jer je zajednički zaključak da Vrnaža s jednom dizalicom na otprilike četiri i pol tisuće malih plovila kojima raspolažu građani Šibenika nije dovoljna – kazao je Burić.

dolac idejni1

Ne želeći detaljno prolaziti kroz sve korake koji će se morati odraditi u planskoj i pravnoj regulativi, Burić je ustvrdio kako je to proces koji će ići paralelno s građevinskim radovima kojima će se definitivno riješiti temeljne probleme života u toj najljepšoj i najstarijoj gradskoj četvrti.

– Dizalica u Docu koja sada ima zabranu rada vratit će se u prostor na način da će biti riješeni svi oni problemi zbog kojih ona sada tamo ne može biti. Dizalica sada ne može raditi jer nije na lučkom području, a da bi tu definirali lučko područje treba proširiti granicu pomorskog dobra. Za to trebate imati određenu plansku regulativu i za sve to imamo vremena dok traju radovi projekta proširenja rive u Docu, jer se i zbog samih građevinskih radova djelatnost izvlačenja brodova ne bi mogla odvijati – pojašnjava Burić.

Komentirajući činjenicu kako projekt Doca vodi Županijska lučka uprava i mogućnost da oni odbiju zadržati mali škver i dizalicu u Docu, Burić tvrdi da su u idejnom projektu podizanja rive u Docu već predvidjeli temeljni problem odvođenja otpadnih ulja i strugotine boja te planirali taložnice i separatore.

izvlačilište Dolac

– Naš je stav napraviti jedan uređeni način funkcioniranja cijelog tog područja Doca na način za koji se složimo i mi, ali ono što je još važnije, i oni koji žive i rade u tom kvartu. Županijska lučka uprava je samostalna, odnosno u nadležnosti županije, ali dozvolite da kažem da oni funkcioniraju na teritoriju Grada Šibenika. Bez da prejudiciramo konačno rješenje, radit će se svi potrebni akti i odluke s ciljem da imamo dizalicu i na području Doca – izričit je Burić.

 

buric2

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.