Burić za Gradsko vijeće priprema treću opciju rješnja pumpe na rivi

Do sazivanja izvanredne, tematske sjednice Gradskog vijeća Šibenika o dodjeli koncesije za benzinsku crpku na šibenskoj rivi gradonačelnik Željko Burić nastojat će pred vijećnike dostaviti i treći scenarija za rasplet situacije u kojoj će se, kako god vijećnici odlučili, nekome pogodovati, a samo je pitanje na korist ili na štetu Grada.

Gradsko vijeće trebalo bi se sastati prije 14. siječnja jer je to zadnji zakonski rok Upravnom vijeću županijske Lučke uprave u kojem mora donjeti rješenje temeljem provedenog natječaja za dodjelu te koncesije na 20 godina.

Nakon nekoliko odbijenih zamjenskih lokacija za koje su iz INA-e tvrdili da ne zadovoljavaju tehničke uvjete, Grad sprema novu ponudu, za koju još nisu sigurni je li provediva, ali bi mogla biti ponda ‘koju INA neće moći odbiti’. Lokacija za izmještanje benzinske crpke bila bi također na šibenskoj rivi, otočanima još prihvatljivija, ne bi ometala pogled bilo komu, pumpa na Vanjskome se uklanja, a Grad ne bi bio u obvezi plaćanja četiri milijuna kuna obeštećenja INA-i. Ta bi se ponuda, ako je INA prihvati, mogla realizirati, ali zbog potrebe rješavanja vlasničkih i drugih odnosa, uz odgodu preseljenja dok traje izgradnja hotela. Za gradonačelnika je to put kojim se treba ići u potrazi za dobrim rješenjem, a ne onaj kojim je krenuo SDP, koji je novinarima u petak na konferenciji zadao ‘domaću zadaću’ s nekoliko pitanja za gradonačelnika.

projekt obonjan zeljko buric 260416 1

– Mislim da je problem lokalnih političara nerazumijevanje prava i pravnih akata, a sebi dozvoljavaju pravo jer misle da po poziciji mogu to iznijeti bez posljedica. Ne smije se nikad desiti da osobno mišljenje bude iznad onoga što je zakonitost i što je pravom regulirano. A regulirano je kroz postojeće ugovore. Cijela priča oko pumpne stanice na rivi je pokušaj stvaranja političke teme, a ona to nije, nego je čisto prosudbeno-gospodarska i tako će završiti na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća, kaže nam gradonačelnik Željko Burić.

Gradonačelnik je i dodatno obrazložio kako nije prevario investitore gradnje hotela te zbog čega je s njima razgovarao na način da benzinsku crpku na rivi nije nikada vidio kao problem koji će tu ostati.

– Upravo zbog odredbi ugovora s INA-om ja sam s potencijalnim investitorima hotela, koje i dalje podržavam i za koje sam uložio maksimum truda da dođu u situaciju da mogu dobiti građevinsku dozvolu, cijelo vrijeme optimistično komunicirao da će se pumpna stanica sa rive maknuti. Bio sam uvjeren da ćemo s INA-om postići dogovor oko rezervne lokacije. To nije bilo samo lažno obećanje već se na tome i te kako radilo za što postoje i pisani tragovi komunikacije s INA-om. Na žalost INA nije prihvatila ni jednu ponuđenu lokaciju i sada ostaje priča obeštećenja od četiri milijuna kuna. Boli me što me investitor danas proziva, a dobro znaju da bez mojih pisama HBOR-u o Strategije razvoja turizma, HBOR ne bi promijenio svoju odluku po kojoj im na temelju njihove studije isplativosti nije odobrio kredit, razočaran je Burić.

gradsko-vijece-dulibic-191216-1

Ponovio je i kako je samo poštujući aktualne planove i ugovore, gledajući prije svega interese Grada, županijskoj Lučkoj upravi dao neobvezujuće pozitivno mišljenje za raspisivanje natječaja.

– Mišljenje županijskoj Lučkoj upravi da se raspiše natječaj za koncesiju napisao sam zato što je to interes Grada u pravnom i financijskom smislu. U protivnom plaćamo četiri milijuna kuna, a taj je iznos izvan ovlasti gradonačelnika. Da sam ja stvarno poslao dopis ŽLU da se protivimo raspisivanju natječaja i da se time doveo Grad u situaciju da plati četiri milijuna kuna, kako bi onda SDP reagirao, pita se Burić.

Dok se u mnogim gradovima predstavnička tijela bune kada njihovi gradonačelnici donose odluke mimo Gradskog vijeća mi imamo obrnutu situaciju.

– Ovo je jedna suluda situacija u Šibeniku u kojoj imate gradonačelnika koji traži da Gradsko vijeće, predstavničko tijelo građana, donese odluku da platimo četiri milijuna kuna, a ne da to bude moja samostalna odluka. Svi godinama govorimo da toj pumpi nije mjesto na rivi, to je i moj osobni stav i samo hoću da tako odluči Gradsko vijeće u interesu turističkog razvoja Šibenika, jasan je gradonačelnik.

madlena-dulibic-1-220916

Demantirao je i tvrdnje SDP-a da izrađivači GUP-a nisu radili zakonito jer nisu poštivali odredbe Strategije razvoja grada iz 2011. godine.

– Strategija koju spominju iz SDP-a nije obvezujući dokument, niti određuje rokove, a  k tomu se brka ingerencije jer pomorskim dobrom ne upravlja Grad, nego Županija, odnosno tvrtke koje time gospodare. Slažem se da to nije logično, posebno na područjima velikih gradova, ali to je politička tema koja je već dugo u raspravi, podsjeća gradonačelnik.

Poziv iz SDP-a da tema izvanredne sjednici Gradskog vijeća, na kojoj bi tada sudjelovali, bude pitanje povjerenja gradonačelniku Želju Buriću i Madleni Roša Dulibić pročelnici Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, gradonačelnik odbacuje.

– Nikakvih sankcija zbog greške u GUP-u neće biti jer svi živi ljudi mogu u tako opsežnom materijalu pogriješiti. Naravno da SDP-ovi vijećnici ne žele tematsku sjednicu jer žele jednu logičnu priču pretvoriti u političku priču. Moji pročelnici znaju da kad smo god bili u dilemi treba li neka odluka ići ili ne na Gradsko vijeće moje je stajalište uvijek bilo; bolje odluka više, nego odluka manje. Neka oni izbjegnu, ali meni za bilo kakav potez treba odluka Gradskog vijeća. To mi je želja i zbog toga što se o takvoj odluci desetljećima priča, a nitko do danas nije maknuo pumpu sa rive. Tu SDP pokazuje dvoličnost jer, ako smo svi za uklanjanje pumpe, izvanredna sjednica bi mogla trajati pet minuta i odluka bi mogla biti jednoglasna, zaključio je Burić.

ex-revija1

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.